Druga aktivnost u sklopu sociSDG projekta održana je u Zagrebu!

Druga obrazovna aktivnost u sklopu sociSDG projekta održana je od 21. do 25. svibnja 2018. godine u prostorijama RRiF Visoke škole za financijski menadžment u Zagrebu. Sudionici obrazovne aktivnosti bili su članovi devet renomiranih europskih organizacija iz područja održivog razvoja i društvene odgovornosti: Institut za društveno odgovorno poslovanje – IDOP (koordinator, Hrvatska), Datamaran (Ujedinjeno Kraljevstvo), Global Impact Grid (Njemačka), Homo Eminens (Litva), Kaleidoscope Futures (Ujedinjeno Kraljevstvo), LatConsul SIA (Latvija), LUM University (Italija), Materahub (Italija) i Pontis Foundation (Slovačka).

Cilj održivog razvoja broj 2 i 12

S obzirom da je primarni cilj projekta obrazovanje odraslih i razmjena dobre prakse između projektnih partnera, petodnevna obrazovna aktivnost organizirana je na način da pokriva različite aspekte Cilja održivog razvoja broj 2: Svijet bez gladi i Cilja održivog razvoja broj 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja.

  • dr. Wayne Visser i Indira Kartallozi vodili su radionicu o održivoj proizvodnji i potrošnji u kojoj su sudjelovali svi partneri. Radionica se fokusirala na inovacije i vodstvo u poljoprivredi, gospodarenju otpadom, energetskom i vodnom sektoru, predstavila primjere najbolje prakse iz cijelog svijeta i uvela ključne pojmove kao što su kružna ekonomija, analiza životnog ciklusa proizvoda i usluga te upotreba block-chain tehnologija u dobavljačkom lancu
  • Giulia Netti sa Sveučilišta LUM predstavila je načine na koje kompanije iz Italije implementiraju Ciljeve održivog razvoja u svoje strategije i mjere napredak, te ih objasnila na primjeru Illycaffè
  • Ezio Pinto, direktor marketinga iz kompanije Di Leo Pietro, govorio je o upotrebi palminog ulja u sektoru keksa
  • Antonello Ferrara, voditelj inovacija iz kompanije Apulia Distribuzione, govorio je o održivim trendovima u sektorima maloprodaje i potrošnje
  • Biljana Borzan, zastupnica i specijalna izvjestiteljica u Europskom parlamentu za pitanja učinkovitog korištenja resursa, govorila je o važnosti smanjenja bacanja hrane, poticanja doniranja, sigurnosti i kvaliteti hrane u Europskoj uniji
  • Kao dio modula Inovacije u hrani, prof. dr. Dubravka Vitali Čepo predstavila je svoj znanstveni projekt Valorization of olive waste in sustainable food innovation NutriOliWa
  • dr. Božidar Benko predstavio je sudionicima prednosti hidroponskog uzgoja kao održive alternative konvencionalnom uzgoju
  • dr. Zdravko Matotan iz Podravke, opisao je sudionicima kako Podravka implementira principe održivog razvoja te zašto je važno raditi na očuvanju bioraznolikosti.

Pogledajte webinare

Tijekom obrazovne aktivnosti sudionici su organizirali dva webinara.

Tema prvog webinara bila je Cilj održivog razvoja 12, u kojem je prof. dr. Wayne Visser sa Škole za Menadžment Sveučilišta u Antwerpenu predstavio glavne probleme ali i prilike za implementaciju obrazaca održive potrošnje i proizvodnje, dok je dr. Gianpiero Menza iz kompanije Bioversity International govorio o utjecaju koji gubitak bioraznolikosti u poljoprivredi ima na poljoprivredne lance vrijednosti, rizike za kompanije u sektoru hrane i poljoprivrede te prilike za promjene. Snimku webinara SDG12 možete pogledati na ovom linku.

Drugi webinar fokusirao se na temu Cilja 2, u kojem je prof. dr. Zdravko Matotan objasnio kako kompanije mogu implementirati principe održivog razvoja na primjeru Podravke, dok je Marie Populus iz start-upa Infarm – The Urban Farming Company govorila o budućnosti održive proizvodnje hrane. Snimku webinara SDG2 možete pogledati na ovom linku.

Sljedeća aktivnost u sklopu projekta održat će se u Londonu 3. i 4. Listopada 2018.

Slobodno nam se obratite s komentarima i pitanjima na [email protected] Dodatne informacije o projektu možete pronaći na web stranici www.socisdg.com ili se povezati s projektom putem društvenih mreža: FacebookaTwittera.

Podijeli

Odgovori

Top