Poznata vinarija Feravino, osvajanjem brojnih nagrada za kvalitetu na relevantnim međunarodnim ocjenjivanjima vina jedan je od najboljih promotora u prepoznavanju Slavonije i Hrvatske kao zanimljive i neobične destinacije vinskog turizma. Stoga, ova vinarija iz Feričanaca u srcu Slavonije, osim u vinograde i podrum planira uložiti u proširenje turističke ponude, a već su u pripremi projekti vezani uz nove kulturne sadržaje, mali hotel i restoran.
„Očekujemo proširenje asortimana s novim proizvodima, rast prodaje u Hrvatskoj kao i na zahtjevnim inozemnim tržištima. Rezultat je to složnog rada, stručnog i kreativnog mladog tima, otvorenog za suradnju i nove prodajne izazove“, ističe Luka Vrga, direktor prodaje Feravina.
Kako biste ocijenili trenutnu poziciju Feravina na tržištu?
Etablirali smo se kao vinarija s vinima visoke i vrhunske kvalitete. I dalje je naglasak na našim premium linijama Dika i Miraz. Ove godine lansiramo novu, moderniju etiketu za obje linije, a riječ je o vinima koja imaju poklonike u čitavom svijetu. Naša Frankovka na nedavnom kušanju u glavnom gradu Češke, koja je prijestolnica ove sorte, dobila je odlične kritike, a prva veća količina Frankovke Dika početkom godine otišla je u Francusku, jednu od najpoznatijih vinskih zemalja. Frankovka je sve traženija i u Meksiku jer izvrsno paše uz njihova pikantna jela.
Znači li to da najviše izvozite Frankovke?
Frankovka je sorta po kojoj je naša vinarija prepoznatljiva. Ova sorta u Feričancima poznata je još od 18. stoljeća, a u podrumima Feravina daje izvrsne rezultate. Slavonija je sinonim za bijela vina, a mi smo uz bijela – na koja otpada 50 posto naše proizvodnje, poznati i po crnim vinima. Primjerice naš Merlot Miraz 2012. na prošlogodišnjem ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu najbolje je ocijenjeno vino stručnog žirija. Kad je o izvozu riječ, naša graševina je vrlo zanimljiva i egzotična sorta za uvoznike iz New Yorka pa narudžbe neprestano rastu. Nedavno su u Ameriku otišla mlada vina Rose i Graševina iz linije Dika. Feravino je do sada izvozilo u deset zemalja, a ove godine smo povećali izvoz u još pet novih zemalja. Rezultat je to napornog rada, ali i nastupa na brojnim specijaliziranim sajmovima u bližem inozemstvu te zemljama trećeg svijeta realiziranim u suradnji s Udruženjem vinarstava i potporama iz „Vinske omotnice 2014. – 2018.“. No osnovni preduvjet za izvoz su vina visoke kvalitete, koja ne ovise samo o vinogradarskoj godini nego i umijeću naših enologa na čijem je čelu poznati hrvatski enolog Marijan Knežević.
Kad ste spomenuli vinogradarsku godinu kakva je bila 2016.?
Iznimno zahtjevna i dinamična. Ranije kretanje vegetacije uvjetovano blagom zimom te pojavom kasnog proljetnog mraza usporilo je vegetaciju. Dijelove nasada pogodila je tuča. Sve su to situacije koje su zahtijevale pojačan angažman u vinogradarstvu. Prosječne ljetne temperature pomogle su stabilizaciji vegetacije, te je vinova loza dosegla stupanj razvoja primjeren razdoblju godine. Berba je krenula u očekivanom redovnom terminu i protekla je bez zastoja. Grožđe je razvilo harmonične i poželjne elemente za vrhunska vina. Godina je bila puna vremenskih i temperaturnih izazova koje smo stručno savladali, pa su mlada vina već u ranoj fazi pokazala da će bi primjerenija sortnim obilježjima, s karakteristikama na kakve smo navikli ranijih berbi. Odnos mirisa i okusa je vrlo uravnotežen, vina su elegantnija, svježija i voćnija.
Za kraj vratimo se na Frankovku. Ove godine očekujemo i jednu premijeru. O čemu je riječ?
Riječ je o ledenoj berbi Frankovke, povijesnom trenutku za našu vinariju. To je najljepši završetak izazovne, ali prema kvaliteti vina iznadprosječne vinogradarske i vinarske godine. Nakon uspješne dvije izborne berbe – graševine i chardonnaya, prošle godine, točno na Sv. Nikolu pažljivo su pobrani zadnji grozdovi frankovke u vinogradima Feravina na lokalitetu Srednjak u srcu Slavonije. Sve je bilo praćeno budnim okom enologa i struke. Klimatski uvjeti su bili zadovoljavajući, temperatura minus sedam stupnjeva Celzijevih, jutro suho i vedro, a šećer 146 stupnjeva Oeksla. U ovoj Frankovki ljubitelji ledene berbe moći će uživati krajem godine.