Godišnji odmori – kako ih izračunati prema novom Zakonu o radu?

TriPAdvisor proglasio najbolje hotele na svijetu

 

Godišnji odmori 2011. – koliki je maksimalni regres, mora li se isplatiti?

Od 01.01.2010. na snagu je stupio novi izmijenjeni Zakon o radu koji nam kaže da svaki zaposleni ima pravo za svaku kalendarsku godinu koristiti godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri (4) tjedna. Što to znači u praksi?

Radni tjedan od 5 i 6 dana

U svakodnevici imamo slučajeve kada je zaposlenom radni tjedan raspoređen na pet (5) radnih dana te slučajeve gdje je radni tjedan raspoređen na šest (6) radnih dana. Budući da u Zakonu izričito stoji kako godišnji odmor mora trajati najmanje četiri tjedna, doći će do određenih razlika pa će neki zaposleni dobiti 20,a drugi 24 radna dana godišnjeg odmora na korištenje. Pri obračunu godišnjeg odmora to svakako treba uzeti u obzir budući da obračune ne možemo temeljiti na tjednima već na točnom broju radnih dana, najmanje 20 tj. 24 dana u spomenutom slučaju.

Razlozi zbog kojih Vas pozivamo na oprez su sljedeći:

1) Pravilna primjena autonomnih izvora radnog prava kojima smo npr. uredili duži godišnji odmor (dodatak na godine staža, zdravstveno stanje zaposlenog, socijalne prilike zaposlenog, dodatak za djecu, invalidnost i drugi razlozi). Nije isto da li se predviđeni dodatak dodaje na osnovicu od 20 ili 24 radna dana.

2) Pravilno praćenje korištenja godišnjih odmora kada se u razdoblju korištenja godišnjeg odmora nalazi praznik.

3) Pravilno praćenje korištenja godišnjeg odmora kada unutar razdoblja korištenja godišnjeg odmora imamo npr. bolovanje.

4) Izračun godišnjeg odmora kada djelatnik ima pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora (tj. djelomični godišnji odmor )

Broj dana godišnjeg odmora te raspored radnih dana (5 ili 6 tjedno) utvrđuje se kod svakog poslodavca sukladno autonomnim izvorima radnog prava, a to su Pravilnici o radu, Ugovori o radu ili Kolektivni ugovori. Moderni su trendovi u razvijenom svijetu da poslodavci pokušavaju maksimalno uravnotežiti raspored radnih dana u tjednu kako bi što je moguće više zaposlenih imalo radni tjedan koji traje pet dana.

Kako odrediti godišnji odmor duži od 4 tjedna?

Kao što smo spomenuli godišnji odmor u trajanju dužem od 4 tjedna uređuje se Ugovorom o radu, Pravilnikom o radu te Kolektivnim ugovorom koji zakonski obvezuje poslodavca koji ih je potpisao ili je na njih proširena primjena. Kroz ove autonomne izvore radnog prava dužina godišnjeg odmora određuje se na način da na određeni zakonski minimum trajanja godišnjeg odmora dodajemo broj dana koji su unaprijed određeni prema određenim kriterijima (npr. godine staža, složenost poslova, otežani uvjeti rada i sl.). Svi spomenuti kriteriji moraju biti jasno naznačeni u spomenutim autonomnim izvorima radnog prava.

Uslijed donošenja novog Zakona koji je u primjeni od 01.01.2010. kojim je izmijenjen minimalan period trajanja godišnjeg odmora, često se ovih dana mogu čuti pitanja o tome kako primijeniti odredbe autonomnih izvora radnog prava koji su doneseni u vrijeme kad je u primjeni bio stari Zakon koji je određivao kao polaznu veličinu minimalno 18 radnih dana? 01.07.2010. postavljen je kao rok za usklađivanje Pravilnika o radu i ostalih autonomnih izvora s novim Zakonom, a pri tome valja voditi računa da i raspored korištenja godišnjih odmora treba donijeti prije tog roka.

Minimum 20 dana

Svi poslodavci koji u svojim Pravilnicima i Ugovorima o radu imaju polaznu veličinu određenu na najmanje 18 dana, na taj broj dana i dalje dodaju dane koji su unaprijed određeni po točno utvrđenim kriterijima. Ukoliko za nekog od zaposlenika ukupan broj dana godišnjeg odmora bude manji od 4 tjedna, u tom slučaju treba zaposleniku dati najmanje četiri tjedna tj.20 ili 24 radna dana (ovisno kako se računa broj dana u tjednu).

Problem se javlja kod onih poslodavaca koji u svojim autonomnim izvorima imaju definirano da je godišnji odmor za kalendarsku godinu postavljen na zakonski minimum bez točno definiranog broja dana. Razlog tome je što sada zakonski minimum iznosi 4 tjedna i to postaje polazna veličina za dodavanje slobodnih dana po posebnim kriterijima. Zato pozivamo sve zaposlene da prouče svoje Ugovore o radu, Interne pravilnike i Kolektivne ugovore i upoznaju se sa svojim pravima.

Podijeli

13 thoughts on “Godišnji odmori – kako ih izračunati prema novom Zakonu o radu?

 1. kata

  14.12.2011.napunila sam 6 mj. radnog staža imam u drugoj firmi 29. god. rad. staža novi poslodavac mi osporava cijeli godišnj temi odobrava samo pola a to je 12.dana. molim odgovor koja su moja prava .
  kolektivni ugovor nisam vidjela i neznam dali postoji

 2. dijana

  a šta napraviti kada vam poslodavac omogući 12 dana godišnjeg odmora ( i to na dva puta) a ostalu polovicu niti plati niti da na korištenje? a slobodnu subotu moramo odraditi da bi bila slobodna iako u ugovoru o radu piše da nam tjedan traje 40 radnih sati…

 3. mirjana dalic

  radim 6 dana u tjednu,koliko imam dana godisnjeg i kako ,ustvari 5 a6 dan mi se placa prekovremeno..sada sam bila dva tjedna na godisnjem ,kako mi se racuna subota ida li mi se ona placa .

 4. andrea

  radila sam u firmi od 18.08.2011 do 30.06.2012 g.potpisaivala sam ugovore na svaka dva do tri mjeseca i sad mi je istekao ugovor i nisam ga potpisala jer mi nisi više htjeli produžit imam pravo na zavod za zapošljavanje ali su mi rekli u toj firmi da nemam prava na godišnji tražila sam od njih da mi ili isplate ili da mi još te dane omoguče ali su mi rekli da nemam nikakva prava kome da se obratim za savjet

 5. maja

  pocela sam radit 26.9 dala otkz 15.6 stim da sam dva mj bila na bolovanju jer sam bila u bolnici ! ,godisnji odmor nisam iskoristila molim vas koliko imam pravo ako mi netko moze izracunati.imam 5 god staza sveukupno i djete dali imam dan na djete il je to samo ako je prijavljeno na mene!

 6. luca

  da li supružnici koji rade na istom odjelu (npr. u bolnici) imaju ikakvo pravo da godišnji odmor koriste u istom periodu ili da jedan koji je već iskoristio svoj godišnji odmor ima pravo na korištenje slobodnih dana za vrijeme trajanja god.odmora drugog supružnika?

 7. Vesna

  Ako sam započela korištenje godišnjeg odmora na jednom radnom mjestu a u toku godišnjeg sam prešla na drugo radno mjesto sa manjim koeficijentom jeli ispravno da mi se drugi dio godišnjeg isplati po novom manjem koeficijentu a ne po zakonu prosjek zadnja tri mjeseca

Odgovori

Top