Građevinske tvrtke nude plaću od 6000 kuna, smještaj, stipendiju, ali uzalud

Sav apsurd stanja u domaćem građevinskom sektoru može se prikazati na sljedećem primjeru. Zgrada osječke srednje Graditeljsko-geodetske škole prošla je na natječaju za energetsku obnovu javnih zgrada Osječko-baranjske županije. Obnovit će se pročelje, sanirati ravni krov, zamjeniti stolarija, unaprijediti sustava grijanja… No pitanje je hoće li biti dovoljno raspoloživih građevinskih radnika da se taj posao obavi.

Svake godine iz ove škole izlazi sve manje školovanih učenika za građevinska zvanja, a za ovogodišnji upis u smjer zidar, tesar, ličilac, keramičar i monter suhe gradnje prijavilo se učenika za jedva jedan razred! Za pet tzv. obrtničkih zanimanja prije se znalo upisivati i po šest, sedam razreda.

Slično je i s izborom za zanimanje građevinski tehničar – voditelj je to grupe radnika na gradilištu, prijavilo se samo sedam učenika! Donji limit da bi se formirala razredna cjelina je minimalno 18 učenika, što znači da će najvjerojatniji ovaj razred biti ukinut.

Stoga je ravnatelj škole Darko Pšihistal na sto muka, što zbog daljnje organizacije nastave, što zbog evidentnog nezanimanja da se taj problem riješi. Jer, kad je već spomenuta obnova škole, ona nije jedina. U županiji će se gotovo istovremeno trebati obnoviti još 20 javnih zgrada. Uz već evidentan nedostataka radnika u građevini, pitanje je tko će taj posao obaviti, piše Glas Slavonije.

“Nedostatak učenika, pa i buduće radne snage, takav je da nas zovu građevinske tvrtke iz Zagreba, među njima i one renomirane, te nude učenicima koji će se školovati kod nas u Osijeku stipendiju, osiguravaju im smještaj u učeničkim domovina i naposljetku jamče zaposlenje izravno iz školskih klupa. Traže od nas i imena učenika koji su završili školu kako bi im ponudili prvi posao uz početnu plaću od 6000 kuna, plus smještaj, pa i dodatak za odvojeni život”, kaže Pšihistal.

Tako je Hrvatska obrtnička komora s ciljem promoviranja obrta i naukovanja pokrenula projekt Get involved in EP4A: European Partnerships for Apprenticeships (Uključi se u Europska partnerstva za naukovanje). Projekt je sufinanciran od strane programa Erasmus+ Europske unije.

Specifični cilj projekta EP4A je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

 

Podijeli

Odgovori

Top