Inspektori u BiH žele ulaziti u kuće i provjeravati piratski softver!

Inspektori u BiH žele ulaziti u kuće i provjeravati piratski softver!

Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije, potvrdio je provođenje najavljenih mjera, iako postoje prvenstveno moralne dileme u provedbi i implementaciji spomenutih propisa.

Inspektori, koji su prošli odgovarajući seminar, na USB stickove su dobili “licencirana pomagala” preko koji će provjeriti je li instalirani program kod pravne ili fizičke osobe originalan, odnosno piratski.

Ovdje dolazimo i do prve besmislenosti, jer već smo po x^n-ti put ustanovili da se originalni i kopirani digitalni podaci ne razlikuju, odnosno nemoguće je odrediti je li primjerice nečija, zbog sigurnosnih razloga nastala kopija glazbe, kopirana s originala te iste osobe ili već odprije nastale nelegalne kopije.

No najveća besmislenost cijele priče je činjenica da bi spomenuti inspektori trebali ulaziti u privatne kuće i stanove, jer kako će inače ugurati USB stickove u računala za koja sumnjaju da posjeduju “piratski softver”.

Predviđene kazne za one koje USB stick na ovome testu “sruši”, za fizičke osobe kreću se od tri do dvadeset tisuća KM. Na kraju se još samo postavlja pitanje – što ako vaše računalo nema USB priključak?

Netokracija.com/ekapija.ba

Podijeli

Odgovori

Top