Životopis – kako ga pravilno napisati?

Životopis – kako ga pravilno napisati?

VRSTE ŽIVOTOPISA

Portal životopis.hr navodi 4 vrste životopisa, prilagođenih poslu za kojeg se natječete i to sve s jednim ciljem: kako bi budućem poslodavcu jasno istaknuli najbitnije informacije o vama.

KRONOLOŠKI ŽIVOTOPIS
najčešća je vrsta životopisa,a sastoji se, kako mu sam naziv kaže od kronološkog nabrajanja vaših vještina i sposobnosti odnosno obrazovanja i poslova koje ste prije obavljali.

ŽIVOTOPIS U KOJEM SU VAŠE VJEŠTINE NA PRVOM MJESTU
u prvi plan stavlja vaše vještine bez obzira na kronološki raspored poslova koje ste do sada obavljali. Zašto je to nužno? Određena vrsta poslova zahtjeva specifične vještine, bez kojih je obavljanje poslova za koje se natječete nezamislivo. Zato bi bilo dobro, navodi životopis.hr da to istaknete u prvom planu kako bi vaš budući poslodavac odmah dobio sve potrebne informacije.

ŽIVOTOPIS KOJI ISTIČE NAJRELEVANTNIJE POSLOVE
koje ste do sada radili koji odgovaraju poslu za kojeg se natječete. U slučaju takvog životopisa u prvi plan istaknite upravo konkretne poslove koje ste obavljali za bivšeg poslodavca ili više njih. Nakon toga navedite sve ostale podatke koje kvalitetan životopis mora sadržavati.

KOMBINACIJA PRETHODNE TRI VRSTE životopisa jest ustvari prilagođena verzija, ovisno za koji posao se natječete. Tada sami procijenite kombinaciju životopisa koji je najidealniji.

PRAVILA PISANJA DOBROG ŽIVOTOPISA

Koji god životopis odabrali stručnjaci savjetuju se prilikom njegovog pisanja držite pravila pisanja dobrog životopisa. Koja su to pravila  u cijelosti prenosimo s portala www.moj-posao.net.

Urednost i preglednost
Životopis pišite na računalu, poželjno u tabličnom prikazu. Preporučljivo je ne koristiti previše efekata, više vrsta fontova i slično.

Sažeto i jasno
Ovisno o vašem iskustvu, životopis može biti dugačak jednu, dvije ili više stranica. Ukoliko nemate značajnog radnog iskustva i vaš je životopis zbog toga kratak, nemojte pretjerivati u preopširnom izlaganju ostalih informacija.

Stil
Informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se u obrnutom kronološkom redu, koristite stručne termine no izbjegavajte pretjeranu upotrebu kratica (upućuje na nemarnost) i vodite računa o gramatičkoj ispravnosti napisanog teksta.

Istinitost
Nikada nemojte u životopisu iznositi neistinite informacije ili nešto o čemu bi vam bilo neugodno pričati za vrijeme intervjua.

Slanje e-mailom
Ako pišete svoj životopis u Word editoru, spremite ga s ekstenzijom .rtf (umjesto zadane .doc) kako bi izbjegli mogućnost slanja virusa čime se vaš životopis može izbrisati i prije nego li ga netko pročita. Time ujedno poslodavcu na implicitan način pokazujete da ste sigurnosno osviješteni internet znalac.

Slika
Za razliku od nekih drugih zemalja, u Hrvatskoj nije uobičajeno slati životopis sa slikom, ukoliko natječaj to eksplicitno ne traži. Ako se ipak odlučite na slanje slike, nemojte je prilagati e-mailu već ju unesite u životopis kraj osobnih podataka.

PRIMJERI ŽIVOTOPISA

Sve što smo ovdje spomenuli neka vam posluži samo kao orijentacija, a na vama je da u svoj životopis unesete svoju individualnost. Kada osmislite i napišete svoj životopis, još jednom ga pročitajte i sami sebi postavite sljedeća pitanja:

• Jesam li to ja?
• Jesam li ponosan/na na to, što sam tu napisao/la?
• Jesam li izostavio/la nebitne informacije?
• Jesam li uključio/la sve što bi mi pomoglo da dobijem taj posao?
• Da li je moj životopis lak za čitanje?

Potrudite se da vaši odgovori na sva postavljena pitanja budu potvrdni i ne zaboravite – životopis nikada nije gotov. Vodite računa da ga uvijek treba prilagoditi tvrtki i poziciji za koju se prijavljujete i dopuniti najnovijim podacima.

Podijeli

Odgovori

Top