Kreditni rejting Grčke – država kao da je već u stečaju!

Kreditni rejting Grčke – država kao da je već u stečaju!

Ta američka agencija snizila je rejting Grčke za tri razine, na Ca, što je najniži rejting grčke države i takav da upućuje da se ona već nalazi u stečaju.

Unatoč određenom smanjenju rizika širenja krize, set mjera za podupiranje eurozone dogovoren prošli tjedan mogao bi dovesti do snižavanja rejtinga zemalja kreditora zbog pretpostavki za buduća spašavanja, upozoravaju u Moody’su. To bi bile loše vijesti za zemlje poput Njemačke i Francuske, za koje analitičari već otprije strahuju da bi mogle izgubiti vrhunski trostruki A kreditni rejting.

“Za kreditore zemalja poput Grčke, Portugala i Irske, negativni čimbenici će nadjačavati povoljne i pritisnuti njihove rejtinge u budućnosti”, kaže se u priopćenju Moody’sa.

U agenciji ističu i da njihov najnoviji potez ima neutralan učinak na kreditne rejtinge drugih dviju spašavanih zemalja Portugala i Irske.

U Moody’su su spremni nakon što dođe do zamjene grčkog duga ponovno razmotriti rejting Grčke, no umanjili su nade u njegovo skoro podizanje, ističući da će svako smanjenje grčkog duga, najvišeg u eurozoni u visini očekivanih od 172 posto BDP-a, biti maleno.

“Iako u Agenciji smatraju da će cjelokupni paket donijeti mnoge koristi Grčkoj u vidu ublažavanja krivulje dugova, nižih troškova servisiranja dugova i manjeg oslanjanja na financijska tržišta u godinama koje slijede, njegov učinak na goleme grčke dugove bit će ograničen”, stoji u priopćenju Moody’sa.

Podijeli

Odgovori

Top