Kako objasniti šefu da ste ‘zreli’ za rad od kuće?

home office

Zaposlenici se kunu u veću produktivnost i zadovoljstvo poslom otkad ne moraju sjediti u uredu, a i uštede više novca.

Međutim, kako objasniti šefu da ste ‘zreli’ za rad od kuće i da to neće ugroziti posao?

Ovo su neki argumenti koje je dobro iskoristiti:

1) Objasnite šefu što vas motivira

Možda na taj način imate veći mir i koncentraciju za obavljanje posla. Možda imate privatne odgovornosti koje biste lakše uskladili s poslom kada ne biste morali toliko putovati do svog radnog mjesta. Što god vas motivira na rad od kuće, jasno to iskomunicirajte šefu.

2) Razradite plan

Želite li raditi od kuće svakoga dana ili samo od utorka do četvrtka? Biste li odustali od rada od kuće kada bi vam šef umjesto toga ponudio klizno radno vrijeme?

Vaš šef mora biti siguran da ćete svejedno doći na dogovoreni sastanak u petak. Želi znati da ćete biti uz telefon ili mail čak i ako ste kod kuće.

Ako bi vam odgovaralo da od kuće radite samo jedan dan u tjednu, mudro je odabrati srijedu. Sredinom tjedna koncentracija na posao je dokazano najveća. Nasuprot tome, zatražite li petak ili ponedjeljak, šef bi mogao posumnjati da samo želite produljiti vikend.

3) Razgovor sa šefom

Objasnite šefu zbog čega ste počeli razmišljati o ovoj odluci, do kojih ste zaključaka došli i kako se planirate organizirati radeći od kuće.

Kada pokušavate dobiti odobrenje za rad od kuće, razgovor sa šefom ne bi se trebao svesti na kratku i jasnu molbu, već detaljno pojašnjenje i razrađen plan.

4) Dajte svom šefu vremena

Iako biste vjerojatno željeli da razgovor odmah urodi plodom, morate znati da je neke odluke potrebno ‘prespavati’ i vaš šef nije iznimka u tome. Nakon što ste mu predstavili svoju želju i plan, povucite se i ostavite mu vremena da promisli. Osim toga, možda vaš šef ne može potpuno samostalno donijeti tu odluku, već se mora ili želi savjetovati s Odjelom ljudskih resursa. Hrvatsko zakonodavstvo također ne olakšava rad od kuće pa dajte svom šefu dovoljno vremena da provjeri donosi li odluku kojom se ne izlaže kršenju zakona.

5) Budite spremni na eksperimentiranje

Jedan od načina kako šefa možete udobrovoljiti je da ponudite probni period. To može biti rad od kuće jedan dan u mjesecu ili jednom tjedno u razdobolju od tri mjeseca. Po isteku probnog perioda napravite zajedno sa šefom evaluaciju svog rada i temeljem toga dozvolite šefu da donese konačnu odluku.

6) Potaknite promjene

Iako je rad od kuće sve popularniji, nisu mu svi poslodavci skloni. Ukoliko šef odbije vašu molbu, nemojte to shvatiti osobno već kao poštivanje dosadašnje politike tvrtke. Šef možda misli i: „Ako to dozvolim jednom zaposleniku, morat ću svima“. Ponekad je mudro ispitati situaciju konzultirajući se s HR odjelom ili šefovim zamjenikom, prije nego što svoju želju iznesete pred samog šefa.

7) Sreća pomaže hrabrima

Iako su temeljita priprema i malo istraživanja potrebni, ukoliko ste čvrsto uvjereni da vam rad od kuće donosi više dobrih stvari od uredskog posla, jednostavno se usudite otvoriti ovu temu.

Imajte pritom na umu da rad od kuće nosi i odgovornost. Pokažite da su vaši rezultati jednako dobri ili bolji, jednako poštujte rokove i nemojte zaboraviti na onaj sastanak u utorak prijepodne. Rad od kuće pokazuje da vaš šef ima veliko povjerenje u vas i nemojte ga iznevjeriti. Na taj način otvarate vrata dobroj praksi unutar tvrtke, ali i drugim kolegama.

Izvor: Harvard Business Review

Podijeli

Odgovori

Top