Od 1. ožujka plaća se porez i prirez na inozemne mirovine

Od 1. ožujka plaća se porez i prirez na inozemne mirovine

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 01.ožujka 2012. propisano je da mirovine koje ostvare u inozemstvu rezidenti (građani Hrvatske) više nisu oslobođeni od oporezivanja. To znači da se mirovine koje su naši građani ostvarili u inozemstvu od 1.ožujka 2012. smatraju primicima od nesamostalnog rada i one će se oporezivati kao i mirovine ostvarene u Hrvatskoj.

Od 1.ožujka umirovljenici su obvezni sami obračunati predujam poreza na dohodak i uplatiti ga u roku od osam dana od primitka mirovine te mjesečno predati obrazac ID poreznoj upravi i obrazac IP na kraju godine. Ovi umirovljenici imaju pravo na mjesečni osobni odbitak (osnovni osobni odbitak iznosi do 3.400 kuna), te se i na njih primjenjuju porezni razredi kao i za radnike.

Primjerice, ako umirovljenik ostvaruje mirovinu iz inozemstva u iznosu od 7.000,00 kuna mjesečno, to znači da će trebati obračunati i platiti 724,52 kuna poreza na dohodak i prireza ako je umirovljenik iz Zagreba.  A ako prima mirovinu od 15.000,00 kuna, onda bi imao obvezu platiti ukupno 3.5810,12 kuna poreza i prireza.

Iznimno, oni umirovljenici koji ostvaruju mirovine iz zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a u kojim je navedeno da Hrvatska nema isključivo pravo oporezivanja mirovina ipak neće imati obvezu obračuna i plaćanja poreza na svoje mirovine. Primjerice, mirovine koje primaju umirovljenici iz Njemačke oporezovane su u Njemačkoj i ne podliježu oporezivanju u Hrvatskoj, što znači da ti umirovljenici nisu obvezni u Hrvatskoj plaćati porez, niti su obvezni podnositi poreznu prijavu. Osim Njemačke, postoji još nekoliko zemalja kod kojih se na ostvarene mirovine ne mora plaćati porez, osim u nekim izuzećima (mirovine iz privatnih fondova). To su: Belgija, Danska, Finska, Južnoafrička Republika, Kina, Mauricijus, Makedonija, Nizozemska, Oman, Poljska, Rumunjska, San Marino i Švedska.

Teskt objavljen u suradnji s novinama Zagreb.hr

Autor teksta: Ilija Braovac, ovlašteni porezni savjetnik, [email protected]

Podijeli

9 thoughts on “Od 1. ožujka plaća se porez i prirez na inozemne mirovine

 1. zoran

  sa ovim cinom hrvatska sama sebi mece omcu oko vrata zar nije dosta sto cu platiti stan 100 tisuca kuna i na to poreze zar nije dosta sto ce svaki mjesec ulaziti svjezi kapital i ostajati u hrvatskoj nego gospoda zeli da uzme nesto sto mi nije dala ni jednu kunu slazem se ako treba placati skuplje osiguranje i socijalno ada mi uzima porez to nikada bio sam ugovorio stan auto i garazu ali sve sam otkazao i milioni hrvata ce promijeniti misljenje poslije ovoga cina vlade mislio sam da ce sa ovom vladom biti bolje medjutim lose su krenuli svake godine sam dolazio na more isa velikim neugodnostima sa carinom policijom volio sam doci ubuduce cu je zaobilaziti u velikom luku i ostavljati negdje drgo pare jako sam razocaran sa ovim potezom vlade mislio sam svoju starost da provedem sa svojim narodom hvala na prostoru

  • Razocarani Hrvat

   Slazem se. Proklet bio dan kad sam se vratio u ovu zemlju.
   ne samo da sam sve svoje ulozio u nju nego sam i svoju djecuna to nagovorio.
   i ako imam jos dijece i prijatelja koji bi ulozili u Hrvatskoj, sad ih odgovaram toga svom svojoj snagom!
   Ako mogu izvadit svoj do sad ulozeni kapital, ostavljam Hrvatsku i brzo se vracam zemlji koja mi je pruzila puno vise nego moja Hrvatska. SRAM VAS BILO STO RADITE MOJOJ ZEMLJI I MOJEM NARODU

  • Ariel

   Slazem se potpuno sa Vama Zorane, naravno ova je vlada ocito protiv dijaspore, jer ako malo vise i bolje pogledate tko je sve u vladi, odmah ce Vam biti jasno zasto se sve ovo nama iz dijaspore dogadja. Kada je Hrvatska krenula u odvajanje od jugoslavije, odmah na pocetku hrvatska dijaspora je pokazala maksimalnu solidarnost te je poduprla Dr. Franju Tudjmana i ondasnju vladu. I dok se Je Hrvatska drzava stvarala, neprijatelj nije mirovao te je cekao u sjeni svoj trenutak. U cemu je tajno kopao i radio sve planski, i napokon uspio u svojoj nakani na perfidan nacin unistavati Hrvatski narod a uz to isto na perfidan nacin odvratiti dijasporu od povratka u svoju domovinu koju smo tako zeljno ocekivali. Naravno da njima nije u prilogu da mi dodjemo sa svjezim kapitalom u Hrvatsku, nego im je da ponovo pripreme teren nasim dobrim susjedima protiv kojih smo se borili. Jer nikad se nezna mozda nam budu zatrebali da nas brane od samih sebe. Mislim da sam dovoljno jasan. uz srdacan pozdrav, i neka nam je Bog na pomoci!

  • Ehud

   Zorane u pravu si, i ja cu tako postupiti, ne zelim se vratiti u domovinu pod ovakvim uvjetima. i onako kada dodjem u Hrvatsku za svaku kunu koju potrosim platim 25 % PDV i jos da mi na to jos jednom naplate 25% poreza. Pitam se samo gdje to u svijetu ima ? Ocito da ministar financija crpi ideje s druge planete. Ili je ocito protiv toga da se mi vratimo? Neznam u cemu je stvar ? Ali smatram da najvise u pitanju antihrvatstvo. On se bori svim snagama da se mi iz dijaspore nikada vise ne vratimo u Hrvatsku.

   Pozdrav Ehud

  • Vladimir

   Neoprostivo mi je žao što nisam zatražio talijansko državlj.,Nakon 15g mukotrpnog rada,pređenih milione km,po snijegu,ledu,opljačkan,potkradan,frustriran…….itd.Vračam se kao umirovljenik svojoj familiji,da bih u miru,u ovoj predivnoj zemlji,sproveo pozne životne godine!?Nađoh poltičkomafijaški šljam koji sve rasprodaje,uništava,krade,laže,vara,i pritom se drži za novčanik iznad srca(ako ga imaju?)da im ga ne otmu.Sad su se okomili na ove naše mizerne mirovine,krvavo zarađene.Povrača mi se na njih,stid me je što sam Hrvat.Neka im je za liječenje od one teške bolesti,ono oduzeto ovom sirotom ispačenom,i još uvijek nažalost USPAVANOM narodu.Vječna slava poginulim,stradalnicima i pravim invalidima proteklih ratova.Javna objava lažnih invalida dom.rata,te transparentni povrat protupravno stečenih mirovina. VLADO

 2. anavi

  ma nije moguće da traže od umirovljenika da sami ispunjavaju neke obrasce, izračunavaju porez i idu svaki mjesec u poreznu upravu?!? nemoguća misija:):):)

 3. igor lah

  to se zove potlačivanje stranih mirovina jr nije dovoljno što devize dolaze u hrvatsku pa još treba plaćati porez ako je tako onda je najbolje da ti umirovljenici svoje mirovine troše u državama gdje su ih svojom mukom zaradili pa neka onda te države imaju korist ako im daš prst barem ti neče uzet sijelu ruku.

 4. Vladimir

  15 sam godina radio u Italiji,prošao cijelu Evropu uzduž i poprijeko.Po snijegu i ledu,opljačkan,podkradan,prevaran,ponižavan,bez svojih najmilijih.Plaću donosio i trošio ovdje,u ovoj predivnoj zemlji.Sada kad sam se vratio,i nadao se proživjeti još tih nekoliko umirovljeničkih godina,u miru sa svojima.Što nalazim? Opljačkan,prevaren,osiromašen još uvijek nažalost USPAVAN narod.Meni je savjest apsolutno čista,nisam i neču nikad izač na glasanje.A ovima(i bivšima) želim da se,dirnuvši u naše mizerne,krvavo zarađene mirovine,sa tim novcem liječe od one najteže bolesti.Zar su za ovo,trebali položiti svoje živote(nek im je vječna slava)našim vitezovima,pravim borcima i invalidima.Lažne objelodaniti,kazniti iprimorati da vrate nečasno prisvojen novac.A vama "velikim" hrvatinama,što si često(himna),čuvate novčanike,držeći ruku na prsima(ne na srcu,jer ga nemate),sudit će i onaj koji sve vidi(i pamti). I ja također,zahvaljujem na prostoru.

 5. Sonja

  Nasi su ljdi Morali ici u tude zemlje jer kod svoje nisu dobili nista,drugi su bili prvi.
  Danas kad su nesto dobili mirovine e i to treba uzeti prije za nas nisu znali ni inters imali o nama.
  Nasa Gos. nek od sebe dadu malo vise,dok obican covjek moze od 2000 kuna zivjet e onda ne
  trebaju ni oni da se razbacuju sa novcem od drzave.

Odgovori

Top