Od 1. ožujka plaća se porez i prirez na inozemne mirovine

Od 1. ožujka plaća se porez i prirez na inozemne mirovine

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 01.ožujka 2012. propisano je da mirovine koje ostvare u inozemstvu rezidenti (građani Hrvatske) više nisu oslobođeni od oporezivanja. To znači da se mirovine koje su naši građani ostvarili u inozemstvu od 1.ožujka 2012. smatraju primicima od nesamostalnog rada i one će se oporezivati kao i mirovine ostvarene u Hrvatskoj.

Od 1.ožujka umirovljenici su obvezni sami obračunati predujam poreza na dohodak i uplatiti ga u roku od osam dana od primitka mirovine te mjesečno predati obrazac ID poreznoj upravi i obrazac IP na kraju godine. Ovi umirovljenici imaju pravo na mjesečni osobni odbitak (osnovni osobni odbitak iznosi do 3.400 kuna), te se i na njih primjenjuju porezni razredi kao i za radnike.

Primjerice, ako umirovljenik ostvaruje mirovinu iz inozemstva u iznosu od 7.000,00 kuna mjesečno, to znači da će trebati obračunati i platiti 724,52 kuna poreza na dohodak i prireza ako je umirovljenik iz Zagreba.  A ako prima mirovinu od 15.000,00 kuna, onda bi imao obvezu platiti ukupno 3.5810,12 kuna poreza i prireza.

Iznimno, oni umirovljenici koji ostvaruju mirovine iz zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a u kojim je navedeno da Hrvatska nema isključivo pravo oporezivanja mirovina ipak neće imati obvezu obračuna i plaćanja poreza na svoje mirovine. Primjerice, mirovine koje primaju umirovljenici iz Njemačke oporezovane su u Njemačkoj i ne podliježu oporezivanju u Hrvatskoj, što znači da ti umirovljenici nisu obvezni u Hrvatskoj plaćati porez, niti su obvezni podnositi poreznu prijavu. Osim Njemačke, postoji još nekoliko zemalja kod kojih se na ostvarene mirovine ne mora plaćati porez, osim u nekim izuzećima (mirovine iz privatnih fondova). To su: Belgija, Danska, Finska, Južnoafrička Republika, Kina, Mauricijus, Makedonija, Nizozemska, Oman, Poljska, Rumunjska, San Marino i Švedska.

Teskt objavljen u suradnji s novinama Zagreb.hr

Autor teksta: Ilija Braovac, ovlašteni porezni savjetnik, [email protected]

Podijeli

2 thoughts on “Od 1. ožujka plaća se porez i prirez na inozemne mirovine

  1. zoran

    sa ovim cinom hrvatska sama sebi mece omcu oko vrata zar nije dosta sto cu platiti stan 100 tisuca kuna i na to poreze zar nije dosta sto ce svaki mjesec ulaziti svjezi kapital i ostajati u hrvatskoj nego gospoda zeli da uzme nesto sto mi nije dala ni jednu kunu slazem se ako treba placati skuplje osiguranje i socijalno ada mi uzima porez to nikada bio sam ugovorio stan auto i garazu ali sve sam otkazao i milioni hrvata ce promijeniti misljenje poslije ovoga cina vlade mislio sam da ce sa ovom vladom biti bolje medjutim lose su krenuli svake godine sam dolazio na more isa velikim neugodnostima sa carinom policijom volio sam doci ubuduce cu je zaobilaziti u velikom luku i ostavljati negdje drgo pare jako sam razocaran sa ovim potezom vlade mislio sam svoju starost da provedem sa svojim narodom hvala na prostoru

  2. anavi

    ma nije moguće da traže od umirovljenika da sami ispunjavaju neke obrasce, izračunavaju porez i idu svaki mjesec u poreznu upravu?!? nemoguća misija:):):)

Odgovori

Top