Ove laži u životopisu poslodavci odmah otkrivaju

Ove laži u životopisu poslodavci odmah otkrivaju

Prema anketi portala MojPosao, čak 71% ispitanika tvrdi a nikada nije ‘uljapšavalo istinu’ u životopisu, dok je 23% njih posegnulo za ‘dotjerivanjem’ ali tvrde kako u tome nisu pretjerivali. Neke podatke prešutjelo je 6% ispitanika, ali uglavnom je riječ o poslovima koji nisu posebno važni za konkretno radno mjesto na koje se trenutno prijavljuju.

S druge strane, slično istraživanje provedeno među američkim posloprimcima pokazalo je da 38% njih ‘uljapšava’ svoj opis bivših poslova, a 18% ispitanika lagalo je o svojim vještinama (CareerBuilder). Neke laži odnosile su se na informacije o datumu početka i završetka radnog odnosa, stupnju obrazovanja, bivšim poslodavcima i nazivu radne pozicije.

Iako smo, očito, manje skloni ‘uljepšavanju istine’ u odnosu na Amerikance, korisno je znati da poslodavci bez problema mogu detektirati ovakve podvale, tko god se njima služio. Osim što je to dobar podsjetnik na činjenicu da laganje u životopisu nije dozvoljeno, pomoći će vam da provjerite još jednom informacije koje ste naveli jer neke od njih možda zvuče sumnjivo ili nelogično, bez obzira što vam podvala ovakve vrste nije bila ni nakraj pameti:

Standardna provjera

Poslodavci provjeravaju informacije kao što je povijest vaših dosadašnjih poslova, adrese tvrtki u kojima ste radili, datumi kada ste bili u radnom odnosu, a zatim traže nelogičnosti u tim podacima. Svakako uzmite u obzir da potencijalni poslodavac ili agencija za upravljanje ljudskim resursima mogu kontaktirati vašeg bivšeg poslodavca i provjeriti jesu li podaci, koje ste naveli, doista točni (podudaranje ili preklapanje datuma).

Obrazovanje, certifikati, diploma

Uljepšavanje informacija o poznavanju stranog jezika ili informatičkoj pismenosti lako je provjeriti. Nikad ne znate hoće li poslodavac provesti testiranje kandidata. Zamislite samo sljedeću situaciju: svidjeli ste se poslodavcu na temelju životopisa i odlučio vas je staviti u uži izbor. I ne samo to – iako je odabrao još nekoliko kandidata, vaš životopis još uvijek smatra najimpresivnijim.

Ali, vi ste naveli da posjedujete izvrsno znanje njemačkog jezika, iako to nije istina jer znate samo osnove. Na provedenom testiranju zbog toga ste ostvarili najlošiji rezultat. Taj rezultat neće samo presuditi u korist ostalih kandidata već će dokazati da niste govorili istinu. Ne samo što niste dobili posao već ste zatvorili vrata mogućnosti da vas više ikada uzmu u obzir jer znaju da ne govorite istinu.

Zanima ih objašnjenje

Datumi u vašem životopisu se preklapaju slučajno ili s razlogom? Poslodavca će zanimati razlog. Pobrinite se za dobro objašnjenje. U takvim situacijama čak se i pogreška može objasniti, ali doista se potrudite dati dobro objašnjenje.

Slijede intuiciju

Odabrati novog zaposlenika u većini slučajeva nije jednostavan zadatak jer se na svaki oglas prijavljuje velik broj odličnih i kvalificiranih kandidata. U takvim situacijama mogu presuditi nijanse, počevši od toga ima li kandidat čvrst stisak ruke prilikom rukovanja, tko je došao primjerenije odjeven na razgovor za posao, a ponekad će u konačnoj odluci ulogu igrati intuicija. Možda vam se čini da ne možete utjecati na nečiju intuiciju, ali možete. Ako ste iskreni i stojite iza onoga što govorite, poslodavac nema razloga posumnjati da ste neiskreni ili nedovoljno kvalificirani. S druge strane, intuicija prilično dobro detektira laž.

Što je s nijansama?

Mnogi ljudi poistovjećuju laž i prešućivanje. Evo nekoliko situacija kada možete prešutjeti određene informacije i pritom biti sigurni da niste ništa skrivili:

Radno iskustvo – prirodno je da ste u određenom periodu života radili sezonske ili studentske poslove kako biste zaradili džeparac ili popravili obiteljski budžet. Ako je riječ o poslovima koje ste radili vrlo kratko, a nemaju veze s poslom za koji se trenutno prijavljujete, možete ih izostaviti iz životopisa.

Ukoliko se bojite da će to ostaviti ‘sumnjivu’ (i poveću) prazninu u životopisu, uvijek možete navesti da ste u tom konkretnom razdoblju radili više manjih poslova, zahvaljujući kojima ste razvili određene vještine, koje su vam koristile za buduće poslove. Dakle, stavljate naglasak na stečene vještine, a ne na poslove koje ste radili.

Datumistariji zaposlenici nerijetko se suočavaju s problemom diskriminacije na temelju godina života. Iako to nije dozvoljeno, u praksi nitko ne može zabraniti poslodavcu da zaposli mlađu osobu, ako je smatra jednako kvalificiranom i misli da će se ona bolje uklopiti u radni kolektiv. Kako je riječ o delikatnoj situaciji, nema razloga da navodite datum rođenja ili kada ste diplomirali (ukoliko ste diplomirali prije 15 ili više godina), ako ste doista sigurni da bi vas netko zbog toga mogao diskriminirati.

Naravno da će na razgovoru za posao poslodavac vidjeti da nemate 20 godina, ali ovakvo ‘prešućivanje’ nije laž i ne treba je tako doživljavati. Kao i u slučaju radnog iskustva, imate pravo smatrati da godine nemaju veze s vašim kvalifikacijama.

Podijeli

Odgovori

Top