Sabor danas raspravlja o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja!

Sabor danas raspravlja o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja!

Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja je usklađen i s odredbama Zakona o zaštiti okoliša i s posebnim propisima iz područja.

Značajno će doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i blještanja svjetla s javnih površina te učinkovitijoj sigurnosti u cestovnom prometu. Osim na zaštitu okoliša, utjecat će i na učinkovito planiranje potrošnje električne energije, ističu predlagači.

U odnosu na prvo čitanje, prihvaćene su brojne zastupničke primjedbe pa tako i ona zastupnice Marijane Petir u ime Odbora za zaštitu okoliša koja je ukazala na moguću neostvarivost prilagodbe u predviđenom roku od pet godina zbog znatnih ulaganja u obnovu i modernizaciju infrastrukture.

Konačnim prijedlogom zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja se, među ostalim, zabranjuje korištenje javne rasvjete koja raspršuje svjetlo iznad horizonta u postocima većim od propisanih graničnih vrijednosti, postavljanje svjetiljki koje izvana rasvjetljavaju zaštićeni prostor više od dopuštenih vrijednosti, kao i rasvjetljavanje prometnica na način da se svjetlo raspršuje u okoliš iznad propisanih dopuštenih standarda te rasvjetljavanje oglasnih površina uz prometnice nenaseljenih područja.

Za kršenje zakonskih propisa predviđene su i novčane kazne.

Izvor: Croenergo.eu

Podijeli

Odgovori

Top