Sedam Kaštela sve su atraktivniji posjetiteljima

Dobre plaže, odlična prometna povezanost s okolnim gradovima, dobar smještaj, zatim gastronomija, gastro fešte i kulturno-glazbena događanja, sve su to razlozi povećanog dolaska turista u Kaštela. Sedam Kaštela – Kaštel Štafilić, Kaštel Lukšić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica i Kaštel Sućurac zbog svoje izvorne dalmatinsko-mediteranske atmosfere iz godine u godinu sve su atraktivniji posjetiteljima. Kakav je bio tijek ovogodišnje turističke sezone upitali smo Nadu Maršić, direktoricu Turističke zajednice Grada Kaštela.

Koliko je ostvareno turističkih dolazaka i noćenja u kolovozu na području Kaštela u odnosu na isti mjesec prošle godine?

U ovogodišnjem kolovozu ostvareno je 24.917 turističkih dolazaka što je 34 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Istodobno su turisti zabilježili 179.248 noćenja ili 33 posto više. Od ukupnih noćenja stranci su ostvarili 96 posto, a domaći četiri posto. U promatranom mjesecu u komercijalnom smještaju najveći broj noćenja ostvarili su Poljaci i to 21 posto, zatim Nijemci 17 posto, Česi osam posto te Slovaci sedam posto. Nakon njih slijede Francuzi sa šest posto, Slovenci i Mađari sa po pet posto, Britanci, Austrijanci i Talijani sa oko tri posto te Nizozemci, Rusi, Norvežani i gosti iz Bosne i Hercegovine sa oko dva posto. Turisti iz ostalih zemalja zastupljeni su s vrlo malim postotkom.

Koliko je zabilježeno dolazaka i noćenja u prvih osam mjeseci ove godine?

U razdoblju od osam mjeseci ove godine zabilježeno je 72.130 noćenja ili 40 posto više nego u istom razdoblju 2016. Istodobno je registrirano 431.913 noćenja ili 39 posto više. Najviše noćenja u tom su razdoblju ostvarili Poljaci i to oko 20 posto, Nijemci 15 posto, Česi osam posto, Slovaci šest posto i Slovenci pet posto. Norvežani, Mađari i Francuzi zabilježili su oko četiri posto, gosti iz Velike Britanije, Austrije i Švedske sa oko tri posto te iz Bosne i Hercegovine, Rusije i Nizozemske sa dva posto. U prvih osam mjeseci ove godine udio stranih noćenja iznosio je 93 posto, a domaćih sedam posto. Moram istaknuti kako je povećanje dolazaka i broja noćenja značajno, iako smo očekivali veći postotak s obzirom na broj novoregistriranih iznajmljivača koji i dalje raste.

Porastao je i broj smještajnih kapaciteta. Koliko kreveta imate u obiteljskom smještaju, a koliko u hotelskom?

U komercijalnom smještaju imamo evidentirano oko 8 tisuća kreveta od čega je oko 500 kreveta u hotelima, hostelima i planinarskom domu, a ostalo u domaćinstvima. Nekomercijalni smještaj ne evidentiramo prema službenoj statistici, iako u njemu imamo više od tisuću kreveta. Prošle je godine ostvareno oko 380 tisuća noćenja, a s obzirom na povećanje kapaciteta, za očekivati je kako ćemo do kraja godine ostvariti oko 500 tisuća noćenja. Isto tako moram istaknuti kako i noćenja nautičara službeno ne evidentiramo.

Što je dosad investirano u Kaštelima i očekuju li se daljnje investicije?

Ove godine otvoren je novi hotel – Štaciju u Kaštel Lukšiću. To nas jako raduje jer nam nedostaje kvalitetnog hotelskog smještaja koji je jedan od uvjeta produljenja turističke sezone. Marina Kaštela također investira u dodatne sadržaje za svoje goste.

Što je gostima u Kaštelima najatraktivnije?

Postoji najmanje sedam razloga zašto treba posjetiti Kaštela. Ne samo stoga što Kaštela ima sedam nego svaki od tih mjesta priča svoju priču i tijekom ljeta atraktivne manifestacije koje privlače goste. Tako je u Kaštel Lukšiću ispričana jedna od najljepših ljubavnih priča na ovom prostoru – legenda o Miljenku i Dobrili, nesretnim ljubavnicima koji su živjeli u dvorcima Vitturi i Rušinac. Njima je svake godine početkom kolovoza posvećen festival ljubavi „Dani Miljenka i Dobrile“. Kaštel Štafilić je prvi Kaštel, ako se krene od Trogira prema Splitu, a mjesto je poznato po splitskoj zračnoj luci, ali i  1500 godina staroj maslini koja svjedoči o tradiciji i životu kaštelanskih težaka. U Biblijskom vrtu u Kaštel Novom, nalazi se spomen sorta Crljenka kaštelanskog, sorte vinove loze, u svijetu poznatog Zinfandela. Kaštel Stari odličan je izbor za obiteljski odmor, ali i sve one koji vole planinariti. Kaštel Kambelovc je poznat po klapi Cambi, a u Kaštel Gomilici u prekrasnom Kaštilcu snimljeni su kadrovi četvrte sezone planetarno popularne serije „Igra prijestolja“. Najstariju jezgru Kaštel Sućurca čini Podvorje, sklop Kaštilica s dvorištem ljetnikovca nadbiskupa Averalda iz 15. stoljeća, na čijem se južnom zidu nalaze raskošno ukrašeni prozori u stilu visoke gotike te seoske kuće.

Podijeli

Odgovori

Top