SIPA istražuje Sanaderov novac u BiH

SIPA istražuje Sanaderov novac u BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990 odnosno njezin predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz “crnih fondova” kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija, javlja portal bitno.ba.

“To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja”, izjavila je Kujundžija za Dnevni avaz.

Glasnogovornica krovne policijske agencije u BiH je pojasnila kako je temelj za ove predistražne radnje svjedočenje bivšeg HDZ-ova rizničara Barišića na suđenju Sanaderu u slučaju “Fimi medija“.

Barišić je u svom iskazu ustvrdio kako mu je Sanader osobno naložio da za potrebe HDZ 1990. osigura 1,2 milijuna kuna i da taj novac preda Boži Ljubiću.

SIPA je ovaj slučaj počela istraživati sukladno standardnim procedurama kojih se pridržava prikupljajući informacije iz različitih izvora pa i medija.

Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi.

Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990 nisu dobili nikakav novac iz “crnih fondova” zbog kojih se sudi Sanaderu.

Podijeli

Odgovori

Top