Sto milijuna kuna za razvoj širokopojasnog interneta

Sto milijuna kuna za razvoj širokopojasnog interneta

Konferencija je okupila velik broj sudionika iz zemlje i regije s ciljem prikazivanja trendova, investicijskih planova, tehnologija i novih poslovnih modela u telekomunikacijskom, medijskom i tehnološkom sektoru.

Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije u uvodnom je predavanju istaknuo kako o rastu internet priključaka u gotovo svim županijama svjedoči podatak kako je broj korisnika širokopojasnog interneta u Hrvatskoj prije samo pet godina iznosio 387.000 dok danas ta brojka, uključujući i pokretne komunikacijske mreže iznosi 1.145.973.

Osvrnuo se i na sveopću digitalizaciju emitiranja televezije koja je dovela do značajnog rasta tržišta TV distribucije i “pay TV” usluiga.

“Više od 60% korisnika televiziju gleda putem digitalnih zemaljskih priključaka, a očekuje se da će broj telezivijskih priključaka putem drugih tehnologija ubrzano rasti”, izjavio je Krvišek.

Najavio je i kako će se za program potpore za razvoj širokopojasnog pristupa interneta do 2016. godine izdvojiti 100 milijuna kuna. Program potpore namijenjen je telekom operaterima kako bi omogućio izgradnju nove infrastrukture za pristup širokopojasnom internetu, osiguravanju odgovarajuće računalne opreme te instalaciji odgovarajućih aplikacija i usluga.

Program je posebno namijenjen za područja od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima te otocima.

Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture napomenuo je kako će ministarstvo dodatno raditi na jačanju neovisnosti HAKOM-a te uravnoteženoj politici razvoja širokopojasnog interneta.

“Očekujemo kako će do 2013. godine svaki građanin Republike Hrvatske imati mogućnost pristupa širokopojasnom internetu, a ultrabrzom internetu do 2020. izjavio je zamjenik ministra i dodao kako Vlada očekuje da će operateri jačati svoje investicije kako bi zadovoljili sve zahtijevnije želje korisnika.

Ivan Maglić , direktor Gartnera u Hrvatskoj istaknuo je kako telekom operateri traže nove načine kojim bi mogli privući nove korisike, usluge cloud computinga i ostale nove business modele. Urednik korporativnog weba i publikacija u Hrvatskom Telekomu, gospodin Bojan Mušćet održao je prezentaciju kojom se ukratko osvrnuo na nedavnu globalnu konferenciju u Barceloni.

Daniel Lenardić, direktor Odjela poslovnog savjetovanja, KPMG Croatia, održao je predavanje o novim trendovima poput cloud computinga, društvenih mreža i aplikacija za smart phonove koji karakteriziraju trenutno stanje u telekomunikacijama. Povukle su se paralele između korištenja nepokretnih i pokretnih mreža. U zadnjem kvartalu 2011. ukupni je prihod od telefonskih usluga u pokretnoj mreži bio i duplo veći od nepokretnih. Kao primjer se navodi srednja Europa u kojoj 40% kućanstava ne posjeduje fiksnu telefonsku liniju.

[infopunkt 4171 1]

[infopunkt 4171 2]

Video: Infopunkt.tv

Foto: Infoarena

Podijeli

Odgovori

Top