Tko su porezni dužnici s popisa Ministarstva financija?

Tko su porezni dužnici s popisa Ministarstva financija?

Evo Linićeve liste poreznih dužnika – pročitajte tekst u kojem su objavljeni poslovni subjekti i fizičke osobe – najveći porezni dužnici.

Hrvatska radiotelevizija sljedeći će tjedan, kad Ministarstvo financija objavi listu poreznih dužnika, sasvim sigurno zauzeti jedno od prva tri mjesta među poduzećima koja nisu ispunila svoje obveze kad su u pitanju porezi i doprinosi. Koliko će visoko biti HRT ovisi o tome hoće li u međuvremenu platiti dio obveza državi i hoće li to možda učiniti njegovi glavni konkurenti za prva mjesta na listi pravnih osoba dužnika poreza i doprinosa, istražio je Novi list.

Najozbiljniji kadidat za prvo mjesto je tvrtka Tempo koja državi, kako doznajemo, prema podacima od sredine prošlog tjedna duguje više od 292 milijuna kuna. Treba napomenuti da je to ukupan dug s početka travnja jer će se lista dužnika formirati prema dugu koji je stariji od tri mjeseca, što znači da će podaci koji budu objavljeni u utorak odgovarati stanju početkom travnja.

Na vrhu liste svakako će još biti i Pan – papirna industrija čiji je dug veći od 142 milijuna kuna i male su šanse da bi ta tvrtka mogla podmiriti svoj dug jer je u stečaju. Uz to, na listi dužnika, ako u sljedećih nekoliko dana ne podmiri dug, naći će se i Pan – tvornica papira s dugom većim od 32 milijuna kuna.

HRT je to već učinio, počeo je plaćati svoj dug, pa je on od početaka travnja kada je počela obrada podataka i priprema za objavu liste dužnika, smanjen sa 289 milijuna kuna na 222 milijuna kuna.

Inače samo u prvih stotinjak dužnika, a svi redom državi duguju namanje dvadest milijuna kuna, ima barem tridesetak tvrtki koje su već godinama u stečaju.

Osim tvrtki u stečaju državni su dužnici i ona poduzeća za koja je pokrenut postupak brisanja iz sudskog registra pa je tu teško očekivati naplatu i najmanjeg postotka duga.

No, veliki dužnici su i još aktivne tvrtke, koje su nekada dobro stajale zahvaljujući poslovanju s državom, kao i neke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

Podijeli

Odgovori

Top