Tvornice u eurozoni dijele otkaze jer dolaze još teža vremena

Tvornice u eurozoni dijele otkaze jer dolaze još teža vremena

Tvornice u eurozoni očito se pripremaju za daljnje pogoršanje situacije u gospodarstvu, konstatirali su u ponedjeljak analitičari ugledne tvrtke Markit u najnovijem izvješću o aktivnostima u proizvodnom sektoru u lipanju, ukazujući na najoštriji pad zaposlenosti u posljednje dvije i pol godine.

Indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje tvrtka Markit ostao je nepromijenjen na mjesečnoj razini i u lipnju je iznosio 45,1 bod. Nalazi se tako na najnižoj razini od lipnja 2009. godine i neznatno je viši od prvotno procijenjenih 44,8 bodova.

PMI indeks za proizvodni sektor 17-člane eurozone sada se već gotovo godinu dana drži ispod razine od 50 bodova, svjedočeći o padu aktivnosti, a ponovno pokazuje da i tvornice u najvećim europskim gospodarstvima trpe negativne posljedice krize koja je započela u južnoj Europi.

Od najnovijih podataka najviše zabrinjava onaj o radnim mjestima. Odgovarajući indeks zaposlenosti u lipnju je smanjen na 46,7 bodova, što je njegova najniža razina od siječnja 2010. godine, sa 47,1 boda u prethodnom mjesecu, ukazujući na ubrzani tempo smanjenja broja radnih mjesta.

“Tvrtke se očito pripremaju za dolazak gorih vremena, smanjujući kako broj zaposlenih tako i zalihe sirovina najbržim tempom u posljednje dvije i pol godine”, kazao je glavni Markitov ekonomist, Chris Williamson.

Najnovije izvješće navodi na zaključak da je proizvodni sektor u drugom tromjesečju smanjen oko jedan posto, a očekuje se da će stopa pada biti još viša u drugoj polovini godine, procjenjuju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu podataka.

Slična izvješća, objavljena također u ponedjeljak, pokazala su da su proizvodne aktivnosti u Njemačkoj i Španjolskoj u lipnju smanjene po najvišoj stopi u posljednje tri godine, dok je pad proizvodnje nešto ublažen u francuskim i talijanskim tvornicama.

Podijeli

Odgovori

Top