Uz ovakav životopis sigurno nećete dobiti posao!

Uz ovakav životopis sigurno nećete dobiti posao!

Što bi mogla biti zaista najgora greška koju možete napraviti u životopisu? Neprilagođavanje životpisa oglasu na koji se javljate? Izostavljanje ključnih riječi? Nelogičan redoslijed i nezgrapno nabrajanje postignuća? Ništa od toga nije dobro. Ali nije ni najgore, pojašnjava MojPosao.

Zaista najveća greška koju možete napraviti jednostavno je – šlampavost.

Gramatičke i pravopisne greške. Pogrešan format. Sitne pogreške koje su očiti dokaz žurbe, koje su iritantne i pokazuju da uopće niste bili koncentrirani, posvećeni zadatku, da vam nije stalo do tvrtke, ali ni do toga da sebe predstavite najbolje što možete.

Evo kako to možete spriječiti:

1) Provjera pravopisa i gramatike u Word-u nije pouzdana

Word neće baš svaku grešku prepoznati i podvući crvenom bojom! Niti je Google čarobnjak koji uvijek nudi točnu riječ prilikom pogrešnog unosa. Alternativa? Zamolite članove obitelji ili prijatelje da pročitaju vaš životopis. Što više ljudi, to bolje. Netko vam može skrenuti pažnju na grešku koja je i vama i računalu promakla.

2) Mudro birajte riječi

Pisanje životopisa nije puko nabrajanje podataka, već treba imati svoju ‘glavu i rep’ te birani rječnik. Iz životpisa mora biti vidljiv trud koji ste uložili u njegovo sastavljanje.

Ukoliko imate životopis na više stranica, svakako uvodno napišite sažetak svojih postignuća. Neka bude kratak, jasan i privlačan. To znači da mora sadržavati nekoliko najzanimljivijih informacija o vama i vašim postignućima. Nekoliko. Ne sve.

Ne pokušavajte biti duhoviti, izbjegavajte pretjerana nabrajanja i široke opise. Što je sažetak zanimljiviji, veća je mogućnost da će poslodavca motivirati na čitanje vašeg životpisa u cijelosti.

Nemojte koristiti stručne kratice, osim ako niste sigurni da će životopis čitati osoba koja ih u potpunosti razumije. Ipak, koristite stručne izraze kako biste opisali svoje dosadašnje poslove ili postignuća i pritom se držite standardnog hrvatskog jezika (nije dućan već trgovina, nije kompjutor već računalo i sl.)

3) Odaberite prikladan predložak

Danas se životopis obično šalje putem online prijave na oglas. Hoće li to biti Word ili PDF dokument odaberite sami, ali obratite pažnju i na očekivanja poslodavca. Neke tvrtke već u oglasima za posao navode u kojem formatu žele primiti životopis.

Podijeli

Odgovori

Top