Vlada programima potpore želi pomoći u privlačenju sredstava iz EU fondova

Vlada programima potpore želi pomoći u privlačenju sredstava iz EU fondova

”Motiv ove inicijative je udvostručiti iznose za projekte” objasnio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, na predstavljanju Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU za 2012. godinu.

Program je osmišljen kao potpora razvojnim projektima čiji su nositelji organizacije na lokalnoj i regionalnoj razini. Potpora je namijenjena projektima koji se prijavljuju u okviru operativnih programa financiranih iz EU fondova koji se već provode, te onima koji su u okviru budućih operativnih programa.

[infopunkt 4584 6]

Ciljevi programa su sustavno podupiranje pripreme razvojnih projekata u cilju stvaranja adekvatne zalihe kvalitetnih projekata, te usmjeravanje nositelja projekata na pripremu razvojnih projekata od većeg značaja za regionalni razvoj.

[infopunkt 4584 5]

Također, jedan od ciljeva je istovremeno omogućiti potencijalnim prijaviteljima projekata iz slabije razvijenih područja dodatne mogućnosti za pripremu projekata.

”Mi smo tek na 30 posto korištenja ukupnog iznosa fondova EU” naglasio je Grčić, ”naši prijatelji iz Europe nam kažu da moramo imati barem 50 posto više projekata nego novca kojim raspolažemo za njihovu realizaciju”.

Financijski okvir programa je 30 milijuna kuna u 2012. godini.

Predstavljen je i Program kreditiranja projekata kandidata za program IPA od strane Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Namjena kredita je financiranje prihvatljivih izdataka  koji su dio Projekta, a koje nije moguće kandidirati za IPA program.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuo je kako je HBOR do sada pomogao u financiranju 68 posto projekata, te da HBOR ima dovoljno sredstava za sve programe i projekte koji budu prihvaćeni.

[infopunkt 4584 9]

Podijeli

Odgovori

Top