Zaboravljena istina

Zaboravljena istina

Knjiga dr. Ivana Šimeka govori o iznimno značajnoj i dosad nedovoljno obrađivanoj temi iz vremena prvih početaka stvaranja suverene i neovisne države Hrvatske te prvim počecima njene diplomacije. Brojni i dosad javnosti nedovoljno poznati dokumenti i svjedočanstva što ih sadržava ova knjiga vjerodostojno i izravno prikazuju nepoznate hrvatske realnosti iz prvih godina borbe za neovisnost.

To je osobno svjedočenje čitateljima koji žele bolje i pobliže upoznati vrijeme borbe za najveće hrvatske političke ciljeve, za stvaranje države i njenu diplomaciju.

Važnost je ove knjige i u tome što je izravno ili posredno prikazan niz dosadašnjih predodžbi, koje su javnosti iz kojekakvih razloga bile neobjektivno prezentirane, a sve s ciljem da javnosti osvijetli vremensko i društveno okružje i događanja, koja su proizvela nestanak jednih i nastanak drugih političkih tvorevina na tlu bivše države i, što je najvažnije u tom kontekstu, stvaranje neovisne Hrvatske.

Danas, dvadeset godina nakon početka stvaranja države, pitaju me prijatelji bih li se opet na isti način i s istim žarom uključio u stvaranje države. Moram priznati da sam ponekad malo razočaran kad vidim ljude na odgovornim funkcijama koliko malo imaju razumijevanja za branitelje, radnike, seljake i iseljenike, za sve one koji su stvarali hrvatsku državu.  Međutim, siguran sam u jedno: da tu životnu šansu i priliku da mogu osobno sudjelovati u stvaranju hrvatske države ne bih propustio i učinio bih isto što sam i ranih devedesetih – uključio se u stvaranje države.

Istovremeno mislim da je nedostatak nacionalnih osjećaja i ljubavi prema vlastitom narodu ozbiljan problem dijela hrvatskih političara –kaže dr. Ivan Šimek.

Dr. Ivan Šimek u Jugoslaviji je bio jedini doktor menadžmenta, rukovoditelj izdavačke djelatnosti u Nakladnom zavodu “Znanje” i predsjednik Komisije za međunarodne veze izdavača Jugoslavije, član UNESCO-ove Komisije za suradnju u izdavačkoj djelatnosti svijeta. Nakon višestranačkih izbora i formiranja Vlade Republike Hrvatske imenovan je 1990. zamjenikom ministra iseljeništva na prijedlog tadašnjeg ministra iseljeništva Gojka Šuška. Od 1994. do 2000. dr. Šimek bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Slobodnoj Državi Bavarskoj.

Kako sudjelujem u nagradnom natječaju?

Darujemo vam dvije knjige “Zaboravljena istina” koje možete osvojiti ako točno odgovorite na pitanje: “O čemu nam govori knjiga dr. Ivana Šimeka”?

Registrirajte se na portal Profitiraj.hr te nam na email: [email protected] pošaljite poruku naslova “Istina, odgovor, ime i prezime, korisničko ime, adresu, grad i broj mobitela.

I, naravno lajkajte nas na našoj Facebook stranici! Podijelite post sa svojim prijateljima, to vas također približava nagradi!

Prijave primamo do srijede, 04. srpnja 2012.

Pratite nas na Facebooku! Twitteru @Profitiraj i LinkedIn profilu Profitiraj.hr!

Zabavite se i učite uz Profitiraj.hr! Sudjelujte na zanimljivim konferencijama! Čitajte kvalitetne, stručne i zanimljive knjige!

Svaki tjedan dijelimo vam nove nagrade!

Podijeli

Odgovori

Top