Znate li gdje se na radnom mjestu kriju izvori zaraze? A, nije tipkovnica

Znate li gdje se na radnom mjestu kriju izvori zaraze? A, nije tipkovnica

Kuhinja u uredu i vaš radni stol imaju više bakterija nego što ih ima na dasci uredske školjke. Pokazalo je to istraživanje koje je provela tvrtka Kimberly-Clark Professional i mikrobiolog sa sveučilišta u Arizoni Charles Gerba na 5000 prikupljenih briseva u uredskoj zgradi u kojoj rade tri tisuće ljudi.

Analizirane su količine adenozin trifosfata (ATP), pronađene na životinjama i povrću. ATP je zapravo indikator koliko je mikroorganizama na određenim površinama, a granica koja se smatra okidačem za razvoj bolesti jest 300 ATP-a i više. Primjerice daska zahodske školjke ima 200 ATP.

Rezultati će možda neke nagnati da razmisle kada će drugi put slagati sendvič ili začinjati salatu u uredskoj kuhinji.

S više od 300 ATP-a opasnima su se pokazale slavina sudopera, mikrovalna pećnica, tipkovnice te ručke hladnjaka. Miševi ili stolni telefoni, primjerice, bili su “zaraženi” s nešto više od 100, piše Onlinejournal.

– Studija nije dovela u vezu bakterije i zarazu, ali viši ATP kaže da na tom prostoru ima više bakterija, tako da su veći izgledi da biste mogli naići na neki mikroorganizam od kojeg možete oboljeti. Najsigurnije mjesto u uredu, kad je riječ o bakterijama, je daska na školjci. To je zato što nitko ne čisti svoja računala – zaključio je Gerba.

Podijeli

Odgovori

Top