Prema službenim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujednjenih naroda na godišnjoj se razini diljem cijeloga svijeta baci jedna trećina sve proizvedene hrane. Riječ je o izrazito važnom problemu s obzirom na energiju, resurse i kapital koji su uloženi u proizvodnju, ali i kasnije uništavanje hrane. Pritisci civilnih inicijativa te brojni primjeri dobre prakse Europske unije rezultirali su novim Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje koji je stupio na snagu 8. prosinca 2015. godine.
Unatoč novome Pravilniku, nije zabilježeno izražajnije doniranje hrane od strane poduzeća, kao niti pojačan dijalog između poslovnog i civilnog sektora kada je riječ o ovome problemu.
Cilj ove radionice jest edukacija poduzeća i ostalih zainteresiranih strana o uvjetima koje donosi novi Pravilnik o doniranju hrane, kao i o samoj važnosti doniranja hrane kada je riječ o društveno odgovorno poslovanju.
Jednodnevna radionica Instituta za društveno odgovorno poslovanje osigurat će stručna znanja vezana za novi Pravilnik te pitanje doniranja hrane u Hrvatskoj, kao i:
- Razumijevanje uvjeta i pravila zadanih Pravilnikom koji se odnose na sve dionike.
- Znanje potrebno za ispravno doniranje hrane.
- Razumijevanje rješenja te doprinos primjerima dobre prakse.
- Razumijevanje važnosti doniranja hrane.
- Znanje o inozemnim primjerima dobre prakse.
Radionica je namijenjena:
- Poduzećima i poduzetnicima
- DOP managerima
- DOP konzultantima
- Stručnjacima za održivi razvoj
- Civilnom društvu i humanitarnim udrugama
- Marketinškim stručnjacima
- Stručnjacima za odnose s javnošću
- Novinarima i medijskim stručnjacima
- Potrošačima
- Akademskoj zajednici
- Studentima
PROGRAM RADIONICE
24. siječnja 2017.
___________________________________________________________
- 8:30 – 09:00 Registracija
- 09:00 – 10:30 1. Dio radionice
1. O Institutu za društveno odgovorno poslovanje
2. Ključne promjene koje je donio novi Pravilnik o doniranju hrane i hrane za životinje: Prilike i ograničenja
3. Tko mogu biti donatori? Kako donirati?
4. Tko mogu biti posrednici pri doniranju? Zašto su neophodni?
5. Potrebna rješenja za održivi sustav doniranja hrane
- 10:30 – 11:00 Pauza
- 11:00 – 12:30 2. Dio radionice
1. Važnost doniranje hrane od strane poduzeća
2. Prakse i dobri primjeri u Europskoj uniji
3. Suradnja s dionicima i osluškivanje okoline
12:30 – 13:00 Zaključi i diskusija
Poziv za radionicu možete preuzeti ovdje.
Prijave se zaprimaju do 23. siječnja 2017. na [email protected].
CIJENA RADIONICE: upit za ponudu molimo pošaljite na [email protected].