Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

PBZ u 2012. očekuje pad BDP-a od 1%

Za cjelokupnu 2011. prognozira se rast od oko nula posto, uz moguće varijacije u okvirima statističke pogreške

Za cjelokupnu 2011. prognozira se rast od oko nula posto, uz moguće varijacije u okvirima statističke pogreške

U posljednjem tromjesečju prošle godine BDP je stagnirao, uz naglašeni rizik od novog pada, prognoziraju analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) u svojoj tjednom analizi. Za cijelu 2011. očekuju rast oko nule (uz mogućnost da taj rast ovisno o kretanjima u zadnjem kvartalu bude blago negativan/pozitivan, no u okvirima statističke greške).

Tome u prilog ide i razočaravajućih 0,7% rasta BDP-a u trećem prošlogodišnjem kvartalu, što je  posljedica naglašeno loše domaće potražnje i da nije bilo pozitivnog utjecaja turističke sezone vjerojatno uopće ne bi bilo rasta, odnosno vjerojatnije je da bi govorili o novom padu BDP-a, stoji u analizi.

S obzirom na pogoršanu gospodarsku situaciju i zaoštravanje financijske krize u zemljama EU te
učinke koje će takva kretanja imati na Hrvatsku bilo putem trgovinskih bilo putem financijskih tokova smatraju da  će 2012. godini biti prelomna s više aspekta.

Njihova je trenutna procjena da će ova godina donijeti pad BDP-a od 1,0%. Iako je i ta stopa sama po sebi zabrinjavajuća (s obzirom da nas svrstava u red rijetkih gospodarstava s nizom od 4 recesijske godine) napominju da svaki daljnji eksterni šok stvara dodatni pritisak da Hrvatska u 2012. zabilježi i veći pad.

Kraj godine donio je ponovni rast nezaposlenosti na preko 300 tisuća, a s obzirom na usporavanje europskih gospodarstava došlo je i do usporavanja robnog izvoza.

Prema podacima DZS-a, ukupni robni izvoz tijekom listopada i studenog smanjen je za oko 17% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije (izvoz u Italiju je primjerice smanjen za gotovo 30% a u Njemačku za 8%), dok je uvoz smanjen za oko 4%, što  će zasigurno smanjiti razinu pozitivnog doprinosa neto inozemne potražnje BDP-u, smatraju u PBZ-u.

Ministar financija Slavko Linić i dalje, međutim vjeruje u rast u 2012. “Prva točka i okosnica su nam investicije i mi očekujemo rast. Rast od 1 posto bio bi izvanredan uspjeh za Hrvatsku. Vlada ne očekuje pad BDP-a”, rekao je Linić u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan.

Bankamagazine.hr


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.