Novosti

Gotovina caruje tehnološkim svijetom, a ovo su kompanije koje ne znaju kamo s novcem

Vremena su u kojim gotovina caruje tehnološkim svijetom. Profesor Kelly Porter iz kompanije Woodside Capital Partners ističe kako tehnološke kompanije danas imaju gotovog novca više nego ikad prije…

Vremena su u kojim gotovina caruje tehnološkim svijetom. Profesor Kelly Porter iz kompanije Woodside Capital Partners ističe kako tehnološke kompanije danas imaju gotovog novca više nego ikad prije…

U današnjem vremenu osnovni problem poslovanja predstavlja manjak gotovine, koji zagušuje kompanije. Na jednoj strani su tvrtke s premalo gotovine, a na drugoj one koje ne znaju gdje bi sa silnim novcem.

Mislite li da takve tvrtke ne postoje? Varate se, itekako postoje – ovo je pregled tvrtki koje imaju dovoljno gotovine da svakoga mjeseca kupuju perspektivne male kompanije, a ako i pogriješe, ne nastane veliki problem….

• IBM: 10,7 milijardi dolara

Na akvizicije je proteklih nekoliko godina IBM potrošio gotovo 6 milijardi dolara. Trenutno su usporili tempo i već nekoliko mjeseci nisu imali nijedno preuzimanje. Kako navode analitičari, IBM se želi posvetiti proizvodima koje ima u svom portfelju i koje je već kupio.

• Oracle: 11,9 milijardi dolara

Oracel se nakon nekoliko značajnih kupovina zadnjih godina gotovo povukao iz posla kupovine drugih tvrtki. Nakon velike kupovine tvrtke SUN nisu imali značajnije preuzimanje.

• Dell: 14,4 milijardi dolara

Dell se strateški odlučio na ulaganju u cloud computing, posebno na skladištenje podataka i sigurnost poslovanja.

• Nintendo: 15,1 milijardi dolara

Nintendo još uvijek vlada gaming industrijom. Ipak, ukoliko se želi zadržati na samom vrhu potrebne su mu nove tehnologije i ulaganja. Microsoft se opasno približio s Kincet konzolom.

• Intel: 16,8 milijardi dolara

Intel je imao dva velika preuzimanja u 2010. godini. Za  McAfree izdvojili su 7.7 milijardi, a za  Infineons wirless business 1,4 milijarde dolara.

• Apple: 27,0 milijardi dolara

Apple se nije istaknuo u akvizicijama, ali jeste u potrošnji. Ogromni prodajni centri za iPhone i iPad proizvode tvrtku su olakšali za nekoliko milijardi dolara.

• Google: 35,0 milijardi dolara

Google je kralj shoppinga u tehnološkom svijetu! Tvrtka je kupila gotovo 40 drugih tvrtki u samo 365 dana. Impresivno!

• Cisco: 40,2 milijardi dolara

Cisco ne kupuje intenzivno proteklih nekoliko godina. Zadnja značajnija investicija dogodila se 2006. godine, a to je preuzimanje kompanije Scientific Atlanta za 7 milijardi dolara.

• Microsoft: 41,3 milijarde dolara

Microsoft je svoju gotovinu trošio na strateška partnerstva – Nokia-Windows i Yahoo-Bing.  Sve više žele imati utjecaj na tržište pametnih telefona, a vjeruje se kako će im Nokia to omogućiti.

• China mobile: 44,5 milijardi dolara

Kineski telefonski operater, u vlasništvu Republike Kine, posjeduje najviše gotovine koju još uvijek ne troši na akvizicije.

Click to comment

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version