Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Havaianasov prvi korak u NFT svijet u sklopu jedinstvene suradnje s brazilskim umjetnikom

Havaianas u suradnji s brazilskim dizajnerom i umjetnikom Adhemas Batistom objavljuje svoju prvu NFT kolekciju 12. svibnja, a na aukciji mogu sudjelovati ljudi širom svijeta.

NFT tržište trenutno cvjeta. Klub Golden State Warriors nedavno je objavio umjetničke slike u NFT obliku. Osnivač Twittera, Jack Dorsey, na aukciju je dao svoj prvi tweet za 2,9 milijuna američkih dolara, a Sotheby’s je nedavno prodao NFT umjetnika Pak za više od 16 milijuna američkih dolara. Istodobno, svjedoci smo kako digitalna moda svakodnevno postaje sve relevantnija. Ono što je počelo kao idejna vizija za igre, steklo je ogromnu snagu, a sada imamo brendove koji nude samo digitalnu odjeću ili obuću. Oni se mogu nositi kao filteri na Instagramu, na ostalim društvenim mrežama i u igrama. Za Havaianas, brend koji je povijesno bio ispred svog vremena, inovativan i svjetski relevantan, ima puno smisla biti dio ove suradnje“, kaže Fernanda Romano, direktorica marketinga u Alpargatasu, krovnoj tvrtki Havaianasa.

Doista, nakon trenutne euforije na tržištu kriptovaluta , NFT se nedavno pojavio na naslovnicama medija širom svijeta. Skraćenica za „nezamjenjivi žeton“, tj. nešto što se ne može zamijeniti za istu vrstu ili kvalitetu, predstavlja certifikat koji djeluje kao dokaz autentičnosti, te kada je povezan s digitalnom jedinicom, osigurava pripadnost svom kupcu.

Suradnja brazilskog dizajnera i umjetnika Adhemas Batiste i brenda Havaianas

Prva NFT kolekcija Havaianasa bit će objavljena 12. svibnja. Kolekcija, pod imenom „Felicidade“, što u prijevodu s portugalskog znači sreća, sastoji se od pet jedinstvenih digitalnih umjetničkih djela napravljenih u suradnji s brazilskim dizajnerom i umjetnikom Adhemas Batistom. Široki portfolio Batiste uključuje i suradnju s Havaianasom još od 2005. godine, otkada je kao dizajner reklamnih kampanja bio odgovoran za stvaranje jednog od ključnih stilova koji nadahnjuju današnje timove za oblikovanje i dizajniranje kolekcija. Sa sjedištem u Los Angelesu, nastavio je raditi za velike brendove, a kao umjetnik već stvara i plasira na tržište vlastite NFT radove.

„Namjera nam je bila ući u ovu priču na autentičan način, a umjetnost je dio povijesti ovog brenda. Više od dvadeset godina surađujemo s umjetnicima i grafičkim dizajnerima, bilo kao rad na platnu (putem otisaka na proizvodu) ili u našim reklamnim djelima koja su prepoznata i proslavljena širom svijeta. Sada smo željeli ispričati priču, i to dobru, te smo zato razmišljali o Adhemasu“, dodala je Romano.

Virtualna NFT kolekcija Havaianasa prikazuje narativ odnosa između brenda i umjetnika u neviđenom obliku koji zapravo još uvijek ne postoji u fizičkom svijetu. Sva umjetnost nadahnuta je srećom što se prenosi i samim nazivima „Sretne noge“, „Korak do sreće“, „Sretan građanin“, „Sretno proljeće“ i „Sretne štikle“.

„Suradnja s  Havaianasom početkom 2000. godine pružila mi je veliku vidljivost i omogućila profesionalni rast. Kada se osvrnem na svoju povijest s Havaianasom, sa svim stvarim koje sam iskusio i koje su mi u konačnici omogućile dolazak u Los Angeles, zaista se osjećam sretno i upravo zato sam odabrao ovu temu. Djela prikazuju važne trenutke mog osobnog i profesionalnog života, odnos s Havaianasom te kako se sve te priče isprepliću. Namjera mi je izmamiti osmijeh na lice u ovom kaotičnom razdoblju. Ne radi se o pokušaju borbe protiv kaosa, već o gledanju na pozitivnu stranu i pokušaju prihvaćanja prilika“, nadodao je Batista.

Favela Galeria kao poticaj lokalnom stanovništvu da istražuje umjetnost

Dio prihoda s aukcije usmjerit će se projektu Favela Galeria, galeriji na otvorenom na istočnoj strani São Paula, četvrti koja je i danas dom mnogih siromašnih ljudi, ali pršti umjetnošću, posebice grafitima. Radi se o projektu u istoj regiji u kojoj je Batista odrastao i počeo razvijati svoj talent te je upravo zato i odabrao njega. Favela Galeria dobit će 7% neto dobiti koju će Havaianas prikupiti na ovoj aukciji. Batista će također dio svojih prihoda donirati projektu.

Aukcija se održava 12. svibnja putem platforme Foundation.app/Havaianas i trajat će 24 sata. Ponude nisu geografski ograničene, posebice zbog prirode kriptovaluta, u ovom slučaju Ethereuma, te se mogu predati iz cijelog svijeta.

NFT koristi blockchain tehnologiju, sustav koji omogućava praćenje razmjene podataka putem interneta, a pečat osigurava da podaci koji su pohranjeni u ovom lancu, su sigurni i nepovredivi, što sprječava kopiranje ili krivotvorenje digitalne imovine. „To je ono što Batistovu umjetnost čini tako posebnom. Ovaj koncept je dio kreativnog tima Havaianasa koji će jednoga dana možda postati proizvod i u fizičkom svijetu. Razlog ovog ponovnog okupljanja Havaianasa i Adhemasa Batiste, kako on to kaže, je da njegova priča u ovakvim krizama razveseli ljude. Taj trenutak je registriran u blockchainu kao jedinstveno umjetničko djelo koje se ne može ponoviti. Sigurna sam da će svatko tko vidi ova dijela cijeniti taj trenutak”, zaključila je Fernanda.

O projektu Favela Galeria

U São Paulu, zajednica na istočnoj strani grada drži umjetničku galerija. Radi se o Favela Galeriji, u Vila  Fláviji, u São Mateus kvartu. Umjetnička galerija na otvorenom mobilizira mobilizira kolektive, aktiviste i stanovnike, a sama umjetnost jedan je od načina podizanja samopoštovanja lokalnih stanovnika. Favela Galeria izgrađena je u lokalnoj zajednici kako bi potaknula stanovništvo da istražuje umjetnost. Ideja je da Favela Galeria bude službeno prepoznata kao jedna od kulturnih važnosti grada i da time pomogne razvoju lokalnog gospodarstva.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.