Indeks cijena kuća – Hrvatska 4. najgore tržište na svijetu! [tablica]

Indeks cijena kuća – Hrvatska 4. najgore tržište na svijetu! [tablica]

Istraživanje kompanije Knight Frank, jedne od vodećih svjetskih kompanija za savjetovanje vezano uz nekretnine pokazuje kako su cijene kuća u 2010. godini najviše pale u Irskoj (-10,8 posto), Litvi (-10,1 posto), Ukrajini (-7,8 posto) i Hrvatskoj ( -7,2 posto).

Zemlja nezaposlenosti i prosvjeda

Tako se Hrvatska još jednom našla na svjetskim ljestvicama u društvu najgorih.

Američki portali koji su također objavili rezultate ovog istraživanja Hrvatsku opisuju kao zemlju čije gospodarstvo u posljednje vrijeme „krase“ snažan rast nezaposlenosti i učestali protuvladini prosvjedi.

Kao ključne rezultate Knight Frank ističe rast cijena kuća u 2010. godini na globalnoj razini za 2,8 posto. Rast predvode Azijsko-pacifička regija, Bliski istok i Južna Amerika.

Tržište s uvjerljivo najvećim rastom cijena nekretnina je ono u Hong Kongu, gdje su cijene na godišnjoj razini skočile preko 20 posto, a u posljednjem kvartalu 3,7 posto. Slijede ga Latvija (+16,9 posto) i Izrael (+16,2 posto).

Analitičari smatraju kako će 2011. godina biti godina preokreta za zemlje Azije, dok će tradicionalno najekskluzivnija tržišta, ona SAD-a i Europe i dalje gledati brojke ispred kojih se nalazi negativni predznak.

Podijeli

Odgovori

Top