Novosti

IT industrija nakon katastrofe u Japanu – hoće li proizvodi poskupiti?

Strahovit potres u Japanu, a nakon toga i razorni tsunami, u toj su državi izazvali štete nesagledivih razmjera. Osim golemih gubitaka koje će Japan imati, posljedice ove katastrofe bez sumnje odrazit će se na čitav svijet i još će nas jednom podsjetiti koliko svi ovisimo o ovoj otočnoj naciji.

Strahovit potres u Japanu, a nakon toga i razorni tsunami, u toj su državi izazvali štete nesagledivih razmjera. Osim golemih gubitaka koje će Japan imati, posljedice ove katastrofe bez sumnje odrazit će se na čitav svijet i još će nas jednom podsjetiti koliko svi ovisimo o ovoj otočnoj naciji.

Japan je velesila u proizvodnji elektroničke opreme, a gotovo jedna petina svjetske proizvodnje poluvodiča i 40% proizvodnje memorijskih čipova otpada upravo na tu državu. Oko 60% svjetske proizvodnje wafera (osnovnih blokova čipova) obavlja se u Japanu.

Ponovno pokretanje trajat će….

Razumljivo, jedna od grana industrije koja će u toj zemlji najviše patiti je industrija elektroničkih proizvoda. Potres je pogodio više desetaka tvornica za proizvodnju čipova, oštećeni su infrastrukturni objekti, izvori električne energije, ceste, željeznice i luke. I uz zavidnu organizaciju, disciplinu i brzinu Japanaca, ponovno pokretanje proizvodnje trajat će mjesecima, a obnova porušene zemlje – godinama.

Prema analizi tvrtke iSuppli, potres i njegove posljedice za rezultat će imati značajnu nestašicu dijelova za elektroničke proizvode. Po zakonu tržišta, kako to već biva, očekivati možemo povećanje cijena. Nadalje, analitička tvrtka navodi: „čak i kad bi opskrba tržišta bila onemogućena na samo dva tjedna, povišene cijene na tržištu održat će se do trećeg kvartala“.

Analitičari Objective Analysisa tvrde: „s obzirom da se većina proizvodnje obavlja u Japanu, i maleno smanjenje proizvodnje može uzrokovati dramatične promjene u cijenama“. Komponente kojima prijeti nestašica i povišene cijene su NAND flash memorije, DRAM memorije, mikrokontroleri, LCD ekrani, diskovi…

Prpić – požurite s kupnjom

– Imajući iskustvo od prije 6-7 godina kad se slična tragedija dogodila na Taiwanu možemo očekivati prvo nestašicu robe u Europi i Americi, a nakon toga i moguća poskupljenja. Taj val će biti polagan i ne previsok (5-10%), ali će potrajat sljedećih 6-9 mjeseci. Hrvatska kao i u drugim stvarima malo kasni za Europom, pa će nas taj val zadesiti tek nekih 10-15 dana nakon Europe. S obzirom da su cijene računala i kućne elektronike u Hrvatskoj čak i niže nego u Europi niti ta poskupljenja neće biti puno veća. No bez obzira na to, oni koji se u sljedećih mjesec, dva spremaju na kupnju takve ili slične opreme preporučujemo da požure s kupnjom – ističe Hrvoje Prpić iz HGpota.

Ante Babić – Japan će se oporaviti za nekoliko mjeseci, turisti će doći u Hrvatsku

Click to comment

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version