Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Joe Biden – Obamina administracija nije sporo reagirala

Američki potpredsjednik Joe Biden u četvrtak je odbacio kritike prema kojima Obamina administracija nije reagirala dovoljno brzo i snažno na izlijevanje nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu, koju korporacija British Petroleum već 45 dana ne uspijeva zatvoriti. Biden je rekao da je iz njegove perspektive, pogreška administracije bila samo to što „nije dovoljno jasno komunicirala.“

Američki potpredsjednik Joe Biden u četvrtak je odbacio kritike prema kojima Obamina administracija nije reagirala dovoljno brzo i snažno na izlijevanje nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu, koju korporacija British Petroleum već 45 dana ne uspijeva zatvoriti. Biden je rekao da je iz njegove perspektive, pogreška administracije bila samo to što „nije dovoljno jasno komunicirala.“

– Mi smo bili tamo prvoga dana – prvoga jutra nakon što je ta bušotina eksplodirala, a platforma potonula, – rekao je Biden u intervjuu na javnoj televiziji PBS.

Predsjednik Barack Obama „mobilizirao je svakoga u Bijeloj kući, u Zapadnom krilu, jasno tražeći da se svaki dio imovine savezne vlade stavi na raspolaganje,“ dodao je.

„Nismo dovoljno komunicirali“

Biden je rekao da je iz njegove perspektive, pogreška administracije bila samo to što „nije dovoljno jasno komunicirala.“

Obama je došao na udar kritika, uključujući i od nekih demokrata, koji kažu da administracija nije adekvatno odgovorila na izlijevanje nafte u Zaljevu, koja je započelo 20. travnja nakon eksplozije, požara i potonuća platforme Deepwater Horizon.

Dnevno istječe 50-80 tona nafte

U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a iz uništenih instalacija bušotine od tada, prema procjenama savezne vlade, dnevno u more istječe između 50 i 80 tona nafte.

BP ulaže velike napore da zatvori bušotinu, obuzda zagađenje i očisti naftom zagađene plaže i slane močvare Louisiane, u što je do četvrtka tvrtka uložila 990 milijuna dolara, kako je objavio američki tisak.

500 milijuna dolara za dugoročnu brigu

Unatoč tome BP je izložen razumljivom gnjevu američke javnosti, pa je tvrtka u ovoga tjedna pokrenula veliku kampanju oglašavanja u tisku i na televiziji, u kojoj ističe da je postavila milijun metara plutajućih ograda u Meksičkom zaljevu, angažirala 30 zrakoplova i 1,300 brodova, 30 ekipa specijalista, stanice za spašavanje životinja, te namijenila 500 milijuna dolara za dugoročnu brigu o obali i prirodi.

– BP će i dalje imati punu odgovornost za čišćenje naftne mrlje, -navodi BP u oglasu u The New York Timesu.

Obama nadležan za nastavak operacija

No, potpredsjednik Biden je kazao da je administracija nadležna za nastavak operacija u zaljevu.

– BP nije nadležan. Savezna vlada, predsjednik Sjedinjenih Država, su nadležni. – naglasio je Biden.

Ako istraga ministarstva pravosuđa utvrdi da je bilo kršenja građanskog ili kaznenog prava, oni koji su odgovorni „biti će gonjeni u skladu sa zakonom,“ rekao je Biden.

Obama – Kongres mora donijeti energetske zakone

Obama je o naftnoj mrlji govorio u četvrtak na sveučilištu Carnegie Mellon u Pennsylvaniji, rekavši da je ta ekološka katastrofa svjež podsjetnik na potrebu za Kongres donese energetske zakone, uključujući i ukidanje „milijardi dolara poreznih olakšica“ za naftne kompanije i povećanje ulaganja u energetsku alternativu fosilnim gorivima.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.