Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Konflikti su dio života

Konflikti su dio ljudske naravi. Mogu se pojaviti i u nama, bez bilo kakvih vanjskih čimbenika. Ali naravno, nastaju i u odnosima s drugim ljudima – s kolegama na poslu, poslovnim partnerima, u obitelji, među prijateljima… Pošto moramo s konfliktima svakodnevno živjeti, dobro je znati kako se prilagoditi, kako bi se proces rješavanja odvijao sa što manje komplikacija.

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe. Čak i oni najmanji mogu prerasti u velike probleme, ako se s njima ne suočimo.

Uzroke za konflikte najviše puta pronalazimo u lošoj komunikaciji. Nerazumijevanje različitih stilova komuniciranja ili čak nesposobnost, odnosno nespremnost komuniciranja može voditi do konflikata, koji za sobom povuku nemotiviranosti i smanjenje motivacije zaposlenih. Značajni uzroci konflikata se odnose na stavove odnosno vrijednosti, ili pak na osobne karakteristike upletenih. Do takvih konflikata često dolazi npr. kada postoji generacijski jaz među upletenim stranama. Uzroke možemo tražiti i u rivalitetu, prije svega se to povezuje s radnom sredinom, a posebno tada kad se radi o nagrađivanju za individualnu produktivnost.

Kako konflikte rješavamo?

Prema Thomasu i Kilmannu postoji pet načina rješavanja:

1. Nadvlađivanje. Ovaj je način usmjeren u »nadvlađivanje« drugih upletenih, spremni smo napraviti sve kako bi iz konflikta izašli kao pobjednici, bez obzira da li se radi o obrani svojih prava ili stavova, ili pak jednostavno samo o pobjedi.
2. Dogovaranje. Kod ovog načina svi upleteni sudjeluju u traženju rješenja, koje će potpuno zadovoljiti sve strane, i obično uključuje produbljeno istraživanje skrivenih problema, koji su doveli do samog konflikta.
3. Kompromis. Potražimo praktično i direktno rješenje problema, pri čemu se svi upleteni moraju djelomično odreći svojih interesa.
4. Izbjegavanje. Jednostavno izbjegnemo konflikt, odnosno njegovo rješavanje odgodimo.
5. Prilagođavanje. Kod načina prilagođavanja pojedinac se odriče svojim interesima s ciljem da bi udovoljio interesima drugih.

A koji je obično vaš način rješavanja konflikata? Provjerite na brzom testu.

Autor_ Mr. sc. Sonja Klopčič, poduzetnica, menadžerica i voditeljica, te predavačica na DOBA Fakultetu.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.