Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mario Ančić najavio U.S. – Croatia Forum

Mario Ančić se u podcastu koji je bio prožet poslovnim temama, osvrnuo i na svoj prijelaz iz sportskog svijeta u svijet visokih financija u kojem sada radi kao investicijski bankar i potpredsjednik je private equity kompanije.

Mario Ančić, proslavljeni hrvatski tenisač, osvajač olimpijske medalje te svojedobno jedan od najboljih tenisača svijeta gost je drugog u nizu podcasta “Pričajmo američki: američko – hrvatska priča o uspjehu” kojima se najavljuje ovogodišnji međunarodni U.S. – Croatia Forum.

Forum će se održati  4. i 5. travnja u Zagrebu pod krilaticom “A 21 st Century Partnership” povodom obilježavanja 30. obljetnice američko-hrvatskih odnosa te s ciljem jačanja političko – ekonomskog partnerstva.

Naime, točno 30 godina nakon što su Sjedinjene Američke Države priznale hrvatsku neovisnost, Ekonomski fakultet – Zagreb domaćin je Foruma koji se održava na visokoj međunarodnoj razini, a  uključivat će panel sesije o temama od zajedničkog interesa poput poticanja političkih, trgovinskih, poslovnih i investicijskih veza između SAD-a i Hrvatske, američko-hrvatskog vodstva u rješavanju pitanja energetike i klimatskih promjena, sigurnosti i međunarodnih odnosa, američko-hrvatskog ekosustava tehnologije, poslovanja i rizičnog (venture) kapitala, te znanstvene i tehnološke suradnje.

Mario Ančić tijekom svojeg je gostovanja u podcastuopisao svoj profesionalni put nakon završetka pravnog studija u Splitu te upisa na prestižni studij prava na Sveučilištu Columbia u SAD-u nakon kojeg je dobio ponudu za rad u jednoj od najvećih financijskih institucija u svijetu – Credit Suissu. Ono što će svakako zainteresirati sve one koji priželjkuju uspješnu međunarodnu karijeru u odvjetništvu ili financijama jest Marijevo iskustvo obrazovanja na poznatom američkom sveučilištu.

“Istaknuo bih dvije stvari, a to su pristup učenju i moji kolege. Obrazovanje u SAD-u fokusira se na usvajanje kritičkog razmišljanja i na stalnu interakciju s profesorima. Razmatraju se različita razmišljanja, puno se razgovara, radi se na projektima od stvarnog značaja te se analiziraju kompanije i rade studije slučaja. Vaš uspjeh na kraju obrazovanja je od presudne važnosti ako želite dobar posao, što opet potiče veliku kompetitivnost među studentima kako bi bili što bolji”, rekao je Ančić.

Mario se u podcastu koji je bio prožet poslovnim temama, osvrnuo i na svoj prijelaz iz sportskog svijeta u svijet visokih financija u kojem sada radi kao investicijski bankar i potpredsjednik je private equity kompanije.

“Misao vodilja moje obitelji i mene uvijek je bilo pitanje što nakon sporta. Osvajao sam turnire, osvojio olimpijsku medalju, ali bilo mi je jasno da teniska karijera, iako može biti uspješna, može i naglo prestati. Ipak, sport će uvijek biti dio mog života. Čak i deset godina nakon prestanka profesionalne teniske karijere, ne prođe niti dan da ne odradim trening, a taj mi je mentalni sklop pomogao i tijekom života”, dodao je Mario.

Također je otkrio kakvim se točno poslom bavi, što su i kako funkcioniraju fondovi te povukao paralelu s Hrvatskom usporedivši europske investicijske procese s onima u Sjevernoj Americi. 

“U Americi private equity fondovi postoje dugi period, a jaču snagu dobili su 80-tih godina. Vodeći investitori u privatne kompanije su private equity fondovi. Oni su sredstvo kojima se pokreće cijela ekonomija. Zbog njih se podižu investicije, a podizanjem investicija ekonomija raste, pogotovo ako su profesionalni i aktivni investitori. U našoj regiji cijeli taj koncept je jako nov. Strani privatni kapital tako zvani private equity su počeli gledati naše kompanije, što je pozitivno jer prenose poruku kako je dobro ulagati u Hrvatsku te da postoje zanimljive kompanije koje stvaraju taj cijeli eko sistem da se i dalje ulaže.”, pojasnio je Ančić i opisao razliku između europskih i sjevernoameričkih investicijskih praksi: “Razlika između europskih institucionalnih investitora je da postaje trend ono što mi u Americi radimo već dugi niz godina. Institucionalni investitori traže segmente koji im mogu donijeti veće prinose. Korištenje fondova kao što smo mi u centralno istočnoj Europi tek sada postaje trend.“

U svom razgovoru Mario i profesor Davor Zoričić nisu mogli ne spomenuti digitalizaciju pri čemu je Ančić istaknuo kako je u njegovom poslu važan i ljudski faktor, točnije, obrazovanje i iskustvo.

“Unutar naše firme imamo algoritme te mnoštvo različitih alata kojima procjenjujemo gdje, odnosno u koje industrije ulagati. Veliku ulogu u napretku pokazuje digitalizacija. No, mi sami radimo dubinske analize kompanija te u razgovorima s vlasnicima i managementom tražimo način koji mi s naše perspektive vidimo gdje bismo im mogli pomoći. Opticaja novca u svijetu ima jako puno. Ono s čime se vi možete pokazati je znanje, vizija te mogućnost pomaganja kompaniji da postigne bolje rezultate kroz određeno vrijeme. Jako puno gledamo trendove, pratimo financijske analize, dolazimo u kontakt s vlasnicima ili managementom iz naše mreže te pričamo o evaluaciji i načinu na koji možemo pomoći. To je naš model rada”.

Svoju sportsku karijeru iskoristio je kako bi slikovitije prikazao tijek odabira ciljanih tvrtki za preuzimanje i kako u tom procesu izgledaju naša poduzeća u usponu poput Rimac automobili.

Vi ako vrijedite i ako ste dobar sportaš, nije bitno odakle ste. Ista je stvar s biznisom i poslovanjem. Svatko tko ulazi u ovu arenu mora biti svjestan da ulazi u borbu gdje je dio globalnog svijeta. Produkti koje mi, odnosno firme nude sada konkuriraju s cijelim svijetom. Morate stvoriti nešto što je konkurentno, no odakle vi to stvorili, iz kojeg god dijela svijeta u očiju klijenata to nije uopće bitno. Stoga nema razloga da bi nešto bilo manje kvalitetno ako dolazi iz manje regije“, ispričao je Ančić.

Moderator drugog u seriji podcasta kojim se najavljuje skorašnji gospodarsko – diplomatski forum bio je profesor Davor Zoričić.

The U.S. – Croatia Forum ugostit će  brojne domaće i strane gospodarstvenike te diplomate, koji će tom prilikom obilježiti višedesetljetnu suradnju između SAD-a i Hrvatske. Cilj foruma jest ne samo naglasiti važnost američko-hrvatskog partnerstva već i pružiti pogled u budućnost odnosa dviju zemalja.

“The U.S. – Croatia Forum prilika je za razmišljanje o zajedničkim uspjesima i dodatno artikuliranje načina za državljane obiju zemalja u budućnosti”, istaknuli su organizatori.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.