Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

MMF pozdravio Vladine reforme – predlažu smanjenje poreza

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je pohvalio hrvatske vlasti za „vještu navigaciju gospodarstvom kroz globalnu financijsku i gospodarsku krizu.“ MMF je pozdravio provedbu reformi u okviru vladinog programa gospodarskog oporavka, ocijenivši da će one učvrstiti povjerenje tržišta i pomoći Hrvatskoj da ojačana uđe u Europsku uniju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je pohvalio hrvatske vlasti za „vještu navigaciju gospodarstvom kroz globalnu financijsku i gospodarsku krizu.“ MMF je pozdravio provedbu reformi u okviru vladinog programa gospodarskog oporavka, ocijenivši da će one učvrstiti povjerenje tržišta i pomoći Hrvatskoj da ojačana uđe u Europsku uniju.

– Izvršni odbor MMF-a pohvalio je vlasti za vještu navigaciju gospodarstvom kroz globalnu financijsku i gospodarsku krizu, jer su njihove brze intervencije pomogle u očuvanju financijske stabilnosti, obuzdavanju fiskalnog deficita, te zadržavanju povjerenja ulagača i pristupa međunarodnim tržištima kapitala, – navodi se u priopćenju sa sastanka Izvršnog odbora MMF-a, koji je u ponedjeljak zaključio konzultacije o Članku IV s Hrvatskom.

Riječ je o redovitoj bilateralnoj raspravi o gospodarskom razvoju i politici, kakvu MMF jednom godišnje provodi sa svim zemljama članicama.

Postupni oporavak u drugoj polovici 2010.

U zaključcima Izvršnog odbora MMF-a navodi se da je globalna kriza znatno utjecala na hrvatsko gospodarstvo, ograničivši priljev kapitala, donoseći pad izvoza, otežano kreditiranje na domaćem tržištu, realni pad BDP od 5,8 posto u 2009. i oštar rast nezaposlenosti na 17 posto. Gospodarske aktivnosti opadale su i početkom 2010., dok se postupni povratak pozitivnog rasta očekuje u drugoj polovici 2010. MMF za 2010. predviđa Hrvatskoj nulti rast, a 2011. dva posto.

MMF je pohvalio brz odgovor vlasti na krizu, posebno Hrvatsku narodnu banku (HNB), koja je uz odgovarajuće mjere riješila probleme likvidnosti u bankarskom sektoru u 2009. Također se ističu snažne fiskalne mjere u 2009. za nadoknadu opalih prihoda i zadržavanja proračunskog manjka u 2009. u financijski održivim razinama. MMF navodi da su u Hrvatskoj donesena tri dodatna proračuna i brojne kratkoročne mjere sa smanjenjem izdataka, zamrzavanjem plaća i mirovina, povećanje stope PDV-a i uvođenje privremenog „poreza solidarnosti“ na dohotke i mirovine. Ocjenjuje se da su te mjere pomogle, iako se proračunski manjak povećao na 4 posto BDP-a, a javni dug narastao na 50 posto BDP-a.

„Početni oporavak prate znatni rizici“

Direktori MMF ističu da „početni oporavak prate znatni rizici“ obzirom na nesigurne globalne izglede, neizgrađena regionalna financijska tržišta, te značajne domaće gospodarske slabosti.

– Dobro usredotočena srednjoročna fiskalna konsolidacija i ambiciozne strukturne reforme bit će potrebne kako bi se povećala konkurentnost i privukla ulaganja, što može donijeti čvršći i uravnotežen rast, – naglašava se u zaključcima Izvršnog odbora MMF-a.

„Reformi potrošnje treba previdjeti i smanjenje poreza

Direktori MMF-a navode kako je glavni teret na fiskalnoj politici, obzirom na stabilnu tečajnu stopu kune. Oni su se suglasili da ciklično uravnoteženi proračun osigurava nužan politički prostor i održivost duga. Ukupan vanjski dug Hrvatske, prema MMF-u bi u ovoj godini trebao doseći 99,9 posto BDP-a.

Fiskalne prilagodbe, po mišljenju Izvršnog odbora, najbolje je postići kroz „ograničenje potrošnje, uključujući smanjenje plaća u javnom sektoru, racionalizaciju izdataka za mirovine i zdravstvo, te bolju usmjerenost troškova socijalne pomoći.“

Direktori MMF-a pozdravili su uključenje mnogih od tih mjera u vladin program gospodarskog oporavka, uz preporuku da u „reformi potrošnje treba previdjeti i smanjenje poreza.“

Stabilnost kune od velike važnost

Izvršni odbor također je ocijenio da zadržavanje stabilne tečajne stope kune, pruža primjerno uporište obzirom na nestabilnost tržišta i visoku financijsku euroizaciju.

Direktori su naglasili važnost “strukturnih reformi radi jačanja konkurentnosti, uključujući uklanjanje neučinkvitosti na tržištu rada i poslovnom okruženju, te vođenje primjerenih politika prihoda i plaća kako bi se postigla unutarnja prilagodba gospodarstva”.

Privatizacija nužna za poboljšanje poslovnog okruženja

Za poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj, preporučili su nastavak privatizacije, ograničenje parafiskalnih nameta i pojednostavljenje uvjeta za pokretanje poduzeća.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.