Muke po poljoprivrednicima – neprijavljen sezonac košta i do 200.000 kuna

Muke po poljoprivrednicima – neprijavljen sezonac košta i do 200.000 kuna

Po rješenje u Mađarsku

Rješenje čak ne treba izmišljati, već ga možemo jednostavno ‘prepisati’ od susjeda. U Mađarskoj poslodavci kupuju markice koje označavaju radne dane i njima plate državi porez, osiguranje i ostalo što je potrebno. Sezoncima na temelju markica poslodavac daje na ruke zarađene satnice rada, piše Poslovni dnevnik.

Umirovljenici bi radili nekoliko dana, a neki samo vikendom

Sezonski rad u poljoprivredi nije predvidljiv i konkretno Fragaria treba sezonce kad dozrijevaju jabuke, jagode, maline ili neke druge kulture.

– Mlađi umirovljenici bi, recimo, radili nekoliko dana, a neki zaposleni samo vikendom. Voće se mora pažljivo brati, jabuke su kao jaje jer se skladište, što znači da ne možemo imati u voćnjacima, recimo, samo studente – govori Peraić.

S problemom plaćanja sezonskih radnika upoznata je i Hrvatska poljoprivredna komora, ali njezin tajnik Damjan Bogdanović kaže da službeno nisu uputili prigovor nadležnom Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva koje može samostalno donijeti novi pravilnik. Mnoge članice Komore se žale, ali još nije odlučeno što će se predložiti, odnosno koja iskustva drugih država uzeti i primijeniti u Hrvatskoj.

Odgovor ministarstva

U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju kako doista “nijedan poslodavac, pa tako i oni koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost, ne može s radnikom zaključiti neki drugi ugovor obveznog prava za poslove koji po svemu imaju obilježja radnog odnosa (obavljaju se u prostori i po nalogu poslodavca, u vrijeme koje odredi poslodavac i sl.) jer takav ugovor prikriva ugovor o radu.” Nadalje, tumače kako i umirovljenici mogu zaključiti ugovor o radu, ali gube ili im se umanjuju neka prava iz mirovinskog osiguranja.

Podijeli

Odgovori

Top