Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Novi materijali pomiču granice

Na Danima otvorenih vrata će biti predstavljeni rezultati i inovacije razvijene u sklopu brojnih projekata na kojima sudjeluju ili ih vode znanstvenici Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Ako želite saznati najnovije informacije iz Brisela o EU politikama za budućnost kemijskog i tekstilnog sektora te dobiti informacije o pravcima razvoja novih materijala poboljšanih svojstava koji se primjenjuju za održivu modnu odjeću, zaštitnu odjeću, sportsku odjeću, medicinske tekstilije, tehničke tekstilije, odjevne kompozite, biokompozite iz lignocelulozne biomase ili biogoriva – pridružite nam se na Danu otvorenih vrata na lokaciji Tehnički muzej Nikola Tesla u petak 24.09.2021. od 9h.

Na Danima otvorenih vrata će biti predstavljeni rezultati i inovacije razvijene u sklopu brojnih projekata na kojima sudjeluju ili ih vode znanstvenici Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Sudionici će se moći upoznati s načinima iskorištavanje poljoprivrednog otpada i ostataka biološkog podrijetla (biomase) u svrhu proizvodnje biogoriva, kemijskih komponenti, kompozitnih materijala, filtera i vlakana. U skladu s načelima kružnog biogospodarstva lignocelulozna biomasa se može u potpunosti iskoristiti jer. ono što predstavlja otpad u tekstilnoj industriji može postati ulazna sirovina u proizvodnji tekućih i/ili čvrstih biogoriva.
Bit će predstavljena istraživanja multifunkcionalnih tkanina smanjene gorivosti, kroz segmente tehnološkog procesa projektiranja i izrade, ali i kroz segment doradnih procesa koji predstavljaju značajan tehnološki iskorak, a novo razvijene tkanine odlikuju karakteristike inovativnosti, jedinstvenosti i konkurentnosti.

Ocjena toplinske zaštite odjevnog predmeta se može dobiti subjektivnom ocjenom nositelja ili egzaktnim mjerenjima na mjernim sustavima namijenjenim ispitivanjima toplinskih svojstava tekstila, odjevnih kompozita i odjeće. Predstavit će se novo razvijeni mjerni uređaj i mjerna metoda za simultana mjerenja pri određivanju otpora prolazu topline kroz jedan ili više slojeva odjevnih kompozita. Uređaj je na izložbi inovacija INOVA 2020 nagrađen Zlatnom medaljom.

Prikazat će se metode održivosti u modi manipulacijom materijala kroz primjere vrhunskih dizajnera, ali i studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Navedeni pristup su studenti primijenili u svojim kolekcijama odjeće i dobili odlične rezultate koji su pokazatelj da je održiva moda sve više prisutna u dizajnerskim praksama.

Prema procjenama, očekuje se da će globalno tržište sportske odjeće do kraja 2025. godine dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi USD, što daje jasnu sliku o tome koliko je važno usmjeriti znanstveni interes prema razvoju materijala za funkcionalnu sportsku odjeću. Razvojem funkcionalnog dizajna, inteligentnog tekstila i nosive tehnologije, inovativna rješenja u projektiranju sportskih materijala postala su imperativom današnjice.

Student TTF-a će predstaviti svoj uspješan projekt Only TTF, u okviru kojega je realizirana prototip serija ručno rađenih unikatnih maski. Projekt su pokrenuli i realizirali studenti prve godine diplomskog studija Tekstilna tehnologija i inženjerstvo potaknuti epidemiološkim problemima vezanim za širenje virusa Covid-19 i brojnih nedostataka higijenskih maski prisutnih na tržištu kao što su neudobnost nošenja, alergijske reakcije, korištenje umjetnih tekstilnih materijala i umjetnih bojila.

Na samom kraju će biti dodijeljene TSRC godišnje nagrade, jedna u kategoriji student, a druga u kategoriji mladi znanstvenik te će nagrađeni predstaviti tematiku svojih istraživanja.
Za one koji nam se ne mogu pridružiti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla osigurali smo on-line prijenos putem linka:

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.