Osnovni principi pravog samopouzdanja

Imati samopouzdanje ne znači biti euforično pun sebe, a još i manje biti bolji od drugih. Pravo samopouzdanje donosi unutrašnji mir i zadovoljstvo. Da bi ostvarili samopouzdanje i trajni mir, potrebno je mnogo rada na sebi. Lažno, kvazi, samopouzdanje se bazira na mitu da vi kao osoba vrijedite onoliko koliko ste dobri, vrijedni, poželjni, uspješni, voljeni, dopadljivi drugima, onima za koje vi mislite da su vama važni, vrijedni ili bolji od vas. To je koncept samopouzdanja u koji vjeruje velika većina ljudi, implicitno (skriveno, neizrečeno) ili eksplicitno.

Ako budete razumjeli i pravilno slijedili navedene principe zaista je moguće ostvariti pravo samopouzdanje koje je posljedica toga kako se vi odnosite prema sebi, nezavisno od drugih, vaše prošlosti, crta ličnosti, vaših mana ili vrlina.

Osnovni principi pravog samopouzdanja

  1. Ne uspoređuj se s drugima – umjesto toga usporedi svoje ponašanje sa svojim prethodnim ponašanjem, ako je to svrsishodno i ako se iz toga može nešto naučiti.
  2. Ne traži odobravanje od drugih – osloni se na sebe i svoje resurse, prvo probaj uraditi sve što možeš sam, nauči učiti, budi aktivan i rješavaj probleme sam.
  3. Ne odustaj od svojih želja ako ne moraš – uradi, izrazi i odaberi ono što želiš.
  4. Odustani od želja koje ne možeš ostvariti – ako nešto ne ide, pitaj sebe dva pitanja: Je li ovo što želim realno (mogu li to dobiti)? Je li to nužno da bi bih bio sretan i zadovoljan?
  5. Ne poistovjećuj se sa svojim mislima, emocijama, željama, sjećanjima i životnim iskustvom (životnom pričom) – budi uvijek svjestan svog postojanja sada i ovdje nezavisno od toga kakav mentalni sadržaj doživljavaš u datom momentu, jer ti nisi mentalni sadržaj
  6. Nikada ne vrednuj sebe na osnovu nijednog kriterija – vrednuj i ocjenjuj samo svoje ponašanje i postupke.
  7. Ne budi rigidan – budi fleksibilan i spreman da mijenjaš svoje ponašanje, navike i shvaćanja u zavisnosti od zahtjeva sredine i ciljeva koje si sam sebi postavio.
  8. Ne opiri se negativnim osjećanjima – prihvati negativna osjećanja kao naučene, djetinjaste i u suštini adaptivne mentalne navike koje si sam stvorio kada si bio dijete ili kada nisi razmišljao kao odrasla osoba. Svi tvoji ego strahovi su iluzija, s toga ih ne moraš shvatiti ozbiljno, pusti ih da dođu i prođu a ti im se ne opiri, ne analiziraj ih i ne poistovjećuj se s njima.
  9.  Ne forsiraj sebe, niti druge ni u kom pogledu – bezuvjetno prihvati činjenicu da je svako tvorac svoj sreće i da svako ima svoj put. Nije tvoj zadatak da utječeš na to. Nemoj forsirati sebe na nešto što istinski ne želiš.
  10. Preuzmi odgovornost za sve što radiš, ali ne krivi sebe za greške koje si napravio u prošlosti. Prošlost je prošla…

dr. Vladimir Mišić za vaspsiholog.com

Podijeli

Odgovori

Top