Turizam

Putovanje za pamćenje Brodsko-posavskom županijom

S koje se god strane upustili u otkrivanje čari Brodsko-posavske županije, na svakom ćete koraku biti okruženi tradicijom i bogatim naslijeđem.

S koje se god strane upustili u otkrivanje čari Brodsko-posavske županije, na svakom ćete koraku biti okruženi tradicijom i bogatim naslijeđem. Iako za Cernik možda i niste čuli, nećete požaliti uvrstiti li ovaj simpatični gradić u svoj itinerer.

Nezaobilazne točke obilaska su prekrasna barokna crkva sv. Petra Apostola uz koju se nalazi i franjevački samostan sa zaista impozantnom arheološkom zbirkom predmeta iz Svete zemlje. Osim brojnih svakodnevnih i liturgijskih predmeta, izložene su i dvije inkunabule.

Nekoliko koraka od ovog sakralnog kompleksa nalaze se Kulmerovi dvori, dvorac podignut na mjestu srednjovjekovnog burga. Iako je danas prilično zapušten i bez sadržaja u unutrašnjosti, njegovo pročelje je idealna kulisa za sve društveno-kulturne potrebe Cernika i okolice.

Svoj obilazak morate upotpuniti kušanjem lokalnog specijaliteta – ćupteta. Originalne delicije koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine, a izrađuje se od prhkog tijesta s nadjevom za slavonske kobasice.

Još jedno mjesto u kojem ćete se osjećati kao u vremenskoj kapsuli je eko-etno selo Stara Kapela. Iako se prvi put spominje još 1275. godine, Stara Kapela nikada nije ima više od 170 stanovnika. Danas u njemu stalni živi 11 stanovnika, od kojih su dvoje Francuza.

Bez signala mobitela, s uređenih 18 tradicionalnih kuća i alatima koji su se koristili pri obradi zemlje, željeza ili za proizvodnju tkanina, Stara Kapela je prilagođena potrebama i najzahtjevnijih putnika te je idealno mjesto za bijeg od hektike suvremenog života.

Adrenalinski šut

Kao opreku, Brodsko-posavska županija nudi i nekoliko adrenalinskih doživljaja za ljubitelje aktivnog odmora u prirodi. Prvi je Adrenalinska šuma Bebrina, smještena u zaštićenom Jelas polju, jednom od najvećih europskih staništa ptica.

Osim prostranog dječjeg igrališta, tu su i zip-line dužine 260 metara, umjetna stijena za penjanje visine deset metara, dvoetažna penjalica…

A oni koji ne mogu bez brundanja motora, odabrat će vožnju quadovima po1300 metara dugoj stazi Ivica od Jarca, smještenoj na obroncima Dilj-gore. Osim vožnje, organizirani su i kratki tečajevi za početnike svih uzrasta.

Slavonski Brod i romantika? O, da!

Danas je Slavonski Brod sve samo ne sinonim za prljavu industriju i sve što ona nosi sa sobom. Pouzdate li se u usluge lokalnih vodiča, kao što je gospođa Verica Pudić, u obilasku impresivne Tvrđave, osim što biste mogli završiti u starom vojnom zatvoru, na trenutke bi vam se moglo učiniti da do vas dopiru žamor nekadašnje vojne posade, ali i zvuci austrijskih balova, koji su slijedili časnike i njihove supruge do ove “udaljene” utvrde na samom rubu Carstva.

Slavonski Brod je i neraskidivo vezan uz svoju najpoznatiju stanovnicu, Ivanu Brlić Mažuranić. Njeno ime nosi i Korzo, najveći trg u Hrvatskoj, a na njegovom rubu, u prvom redu do velike šetnice uz Savu, nalazi se kuća u kojoj je živjela sa svojom obitelji. Današnji Interpretacijski centar je autentično multimedijalno zdanje u koje je uklopljen stan naše najomiljenije spisateljice. Brojni sadržaji za djecu i odrasle će brzo vratiti u vrijeme kada su se upoznali s Domaćima ili Hlapićem.

Nakon konzumacije tih bogatih sadržaja, vrijeme je i za okrepu. Naša preporuka je Kuća piva, s velikom ponudom piva iz cijelog svijeta te nekoliko craft-bisera, od kojih izdvajamo Brodsko pivo i Brku. A odlučite li se za Oteto prase, uživat ćete u vrhunskom gurmanskom doživljaju koji nećete tako lako zaboraviti.

Naravno da će vam nakon toga dobro doći još jedna noćna šetnja starom baroknom jezgrom usnulog grada na Savi. Možda usput otkrijete i spomen-dom velikog pjesnika Dragutina Tadijanovića, u koji je preseljena kompletna građa iz njegovog stana iz Zagreba.

Tako tradicionalno, a tako suvremeno

Obilazak Brodsko-posavskog kraja nemojte ni planirati bez posjete Ranču Ramarin u Garčinu. Na deset hektara nema čega nema: ribolov u četiri jezera puna šarana i amura, daljinsko i preponsko jahanje, prostor za kampiranje, pista za lake zrakoplove koja se proširuje za prihvat i većih letjelica…

Ali vrh ponude otkrit ćete, a gdje drugdje nego u restoranu. Vina iz vlastite vinarije, bogati izbor tradicionalnih jela od mesa i ribe, slavonske slastice, a sve u vrhunskoj suvremenoj interpretaciji na čemu bi mogli pozavidjeti i kudikamo razvikaniji restorani.

Meštrović, konoplja, suveniri…

Neke od znamenitosti Brodsko-posavske županije nalaze se u Vrpolju, mjestu u kojem se rodio veliki kipar Ivan Meštrović. Tu je i Spomen-galerija s lijepim izborom djela, a trenutni postav upotpunjen je povijesnim plakatima kojima su se najavljivali lokalni društveno-kulturni događaji od kraja Drugog svjetskog rata do sredine 1970-ih.

Nekoliko minuta hoda udaljen je OPG Zvonimira Kalića, gdje će vas dočekati bogata ponuda proizvoda od konoplje. Vrhunski med, čajevi i kozmetika, samo su dio proizvoda koji su se i nekada proizvodili u ovom kraju. Domaćini će istaknuti činjenicu da su njihovi čajevi našli put i do Kine, domovine čaja!

U Vrpolju se dovršava i Eko-etno kuća, koja će nuditi prikaz svakodnevnog života nekadašnje Slavonije.

Slavonski dućan

Primijetite li na odlasku da možda nemate dovoljno “sitnica” za sve koje biste htjeli počastiti doživljajima s putovanja u brodsko-posavski kraj, svratite u Slavonski dućan u Novoj Gradiški.

Trgovina koja je svoju priču započela s ponudom nekoliko lokalnih OPG-ova, danas nudi obilje proizvoda iz šest županija! Od tradicionalnog ruha do suvremene mode, uz veliki izbor vina, čvaraka, kulena, šunke, sireva, kolača, craft-piva… Ovo je mjesto koje bi se na sva usta moglo hvaliti da zaista imaju “ponešto za svakoga”, a vama će najteže biti što izabrati iz tako velike ponude.

Click to comment

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version