Snažan oporavak tržišta nekretnina – Finska predvodi europske zemlje

Snažan oporavak tržišta nekretnina – Finska predvodi europske zemlje

Od 15 zemalja koje su zabilježile pad cijena nekretnina, osam ih je zabilježilo niže stope pada u jednogodišnjem razdoblju zaključno s prvim tromjesečjem 2010. u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazala je nadalje studija jednog od najpoznatijih portala za nekretnine.

Irska, Bugarska i Tajland ne pokazuju znakove oporavka

Među zemljama trenutno pogođenima ozbiljnom krizom koje nisu pokazale nikakve znakove oporavka sada se nalaze samo tri zemlje, Irska, Bugarska i Tajland.

Global Property Guide za statistički prikaz koristi cijene usklađene s inflacijom, čime se dobiva realističnija slika od one koju skiciraju optimističnije nominalne cijene.

Finska predvodi oporavak

Mnoge europske zemlje nastavile su bilježiti snažan oporavak, predvođene Finskom, s rastom cijena od 11,03 posto u godinu dana do kraja ožujka 2010. Po izrazitijem rastu još se ističe Velika Britanija, gdje su cijene porasle za 5,43 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pri čemu je daleko najveći rast cijena zabilježen u Londonu, i to u visini čak 15,7 posto.

S druge strane, posrnule zemlje kao što su Španjolska, Island i Litva pogođene su i dalje snažnim padom cijena, premda po nešto nižim stopama u odnosu na godinu ranije.

Najoštriji pad u Latviji

U Španjolskoj su tako cijene pale za 5,73 posto, nasuprot padu za 7,24 posto u godini ranije, na Islandu za 13,98 posto, nasuprot 20,47 posto, a u Litvi 22,22 posto, nakon 26,92 posto u godini ranije.

Najoštriji pad cijena među svim zemljama obuhvaćenih studijom zabilježen je pak u Latviji. Pad cijena od čak 31,72 posto na godišnjoj razini, premda dramatičan, ukazuje ipak na poboljšanje u odnosu na pad od 43,07 posto u godini ranije.

Cijene nekretnina na tržištu SAD-a, najvećeg svjetskog gospodarstva, u 12 mjeseci zaključno s ožujkom također su pale, premda svega 0,23 posto, nasuprot daleko većem padu od 18,68 posto u istom razdoblju godinu dana ranije.

Podijeli

Odgovori

Top