Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Što je bruto, a što neto plaća?

Bruto i neto plaća pojmovi su koje vezujemo uz plaće radnika.

Bruto i neto plaća pojmovi su koje vezujemo uz plaće radnika. I dok je pojam neto plaće jasan, rijetki znaju objasniti što točno predstavlja bruto iznos i kako se on pretvara u neto plaću, odnosno konačan iznos kojeg vam poslodavac svakog mjeseca isplaćuje na vaš bankovni račun. Bruto iznos plaće ne vidite na svojem računu, ali ga poslodavac svejedno mora isplatiti, i to čak dva. To bi značilo da je vaša ukupna plaća mnogo veća od iznosa koji vam sjeda svaki mjesec na račun. U nastavku saznajte što je točno bruto plaća i što se sve iz nje plaća.

Bruto1

Bruto1 plaća je iznos na koji poslodavac obračunava vaše mirovinsko osiguranje, poreze i prireze. Iz ovog iznosa poslodavac uplaćuje doprinos od 15 posto u I. stup mirovinskog osiguranja koji se temelji na generacijskoj solidarnosti te doprinos od 5 posto u II. stup, temeljen na individualnoj kapitaliziranoj štednji. Plaćanje oba doprinosa od strane poslodavca je obvezno.

Pored doprinosa za mirovinsko osiguranje, poslodavac je dužan u bruto1 plaći obračunati i vaše porezne obveze, odnosno porez na dohodak i prirez. Porez na dohodak oporezuje se prema dvjema stopama – od 24 i 36 posto, ovisno o visini vaše plaće. Prirez ovisi o mjestu vašeg prebivališta, a u našoj se zemlji najveći prirez plaća u Gradu Zagrebu – 18 posto. Visinu prireza određuje samostalno teritorijalna jedinica, odnosno gradovi ili općine stoga može varirati ovisno o tome gdje imate prijavljeno prebivalište. Kao radnik imate pravo i na neoporezivi dio plaće, odnosno osobni odbitak, a visina istog ovisi o vašem obiteljskom statusu (broju djece, odnosno broju uzdržavanih članova) ili postotku invaliditeta. Detalje o osobnom odbitku potražite na kraju članka.

Bruto2

Bruto2 plaća je iznos vašeg ukupnog troška rada, odnosno iznos koji poslodavac mora zaraditi kako biste vi dobili svoju neto plaću. Točnije, bruto2 je minimalni iznos koji vi kao radnik morate zaraditi za svojeg poslodavca kako bi on bio na financijskoj nuli s vama kao zaposlenikom. Bruto2 uključuje bruto1 iznos te doprinose za zdravstveno osiguranje.

Neoporezivi dio plaće

Neoporezivi dio plaće ili osobni odbitak odnosi se na dio dohotka na koji se država odrekla oporezivanja. Sukladno Zakonu o porezu na dohodak postoje četiri kategorije osobnih odbitaka:

  1. Osnovni osobni odbitak – priznat svim poreznim obveznicima, a iznosi 4 000 kn
  2. Osobni odbitak za uzdržavanu djecu – priznaje se poreznim obveznicima koji uzdržavaju djecu
  3. Osobni odbitak za uzdržavane članove – priznaje se poreznim obveznicima koji uzdržavaju druge članove svoje obitelji
  4. Osobni odbitak za invalidnost – priznaje se poreznim obveznicima s potvrđenom invalidnosti ili tjelesnim oštećenjima. Odnosi se na invalidnost i tjelesno oštećenje uzdržavane djece i ostalih članova obitelji.

Svoju plaću u bruto i neto iznosu možete jednostavno izračunati putem kalkulatora za izračun plaće.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iako su prošle godine na prvom mjestu faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila...

Nekretnine

Razdoblje u kojem se nalazimo na globalnoj je razini već neko vrijeme u znaku velike potražnje za nekretninama, te ujedno i u znaku visokih...

Poduzeća

JYSKov promet povećan za 13,5 posto, dok je ostvareni EBIT u odnosu na rekordnu 2020./21. veći za preko 5 milijuna kuna.

Financije

Glavne teme bile su iskustva iz prošlih kriza, makroekonomska predviđanja te izazovi i prilike za poduzetnike za poslovanje u uvjetima krize.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.