Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Što se događa s mjerama za zapošljavanje OSI u vrijeme koronavirusa?

U ovo krizno vrijeme zbog pandemije COVID-19, zakoni se mijenjaju preko noći, tisuće zaposlenika je ostalo bez posla…

U ovo krizno vrijeme zbog pandemije COVID-19, zakoni se mijenjaju preko noći, tisuće zaposlenika je ostalo bez posla, a oni, nazovimo ih sretnici, koji su zadržani na radnim mjestima, trenutno su na minimalnoj plaći od 3.250,00 kuna, odnosno 4.000,00.

Bez pogovora, pogođeni su svi, a oni koji i dalje rade poput prodavača u dućanima, pekarama, kao i ljekarnici, na prvoj su crti pandemije i svakodnevno se na poslu izlažu mogućnosti zaraze koronavirusom. No, ono o čemu se opet ne priča jesu osobe s invaliditetom.

Naime, za osobe s invaliditetom postoji niz mjera, a s obzirom na brojne upite koje je redakcija dobila zbog suradnje s Udrugom za poticanje inkluzije osoba s invaliditetom Mogu sve, kao i sama udruga, odlučili smo s nadležnim institucijama provjeriti što se točno promijenilo po pitanju mjera za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Razjasnimo prvo koji su to poticaji pri zapošljavanju OSI:

 1. Subvencija plaće
 2. Sufinanciranje troškova obrazovanja
 3. Sufinanciranje troškova prilagodbe mjesta rada
 4. Sufinanciranje troškova prilagodbe uvjeta rada
 5. Naknada u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje
 6. Sufinanciranje troškova stručne podrške
 7. Posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom
 8. Potpora za održivost samozapošljavanja osoba s invaliditetom
 9. Poslodavci koji zapošljavaju više od 20 zaposlenika imaju obvezu zaposliti osobu s invaliditetom po stopi od 3% od ukupnog broja zaposlenika. U protivnom, plaćaju novčanu kaznu u visini od 30% iznosa mjesečne plaće za svaku osobu s invaliditetom koju je poslodavac bio dužan zaposliti.

Ono što smo uspjeli pronaći od promjene zakona na web stranicama institucija jest samo 9. odluka, odnosno da se „odgađa obveza plaćanja novčane naknade poslodavcima obveznicima kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom za ožujak, travanj i svibanj 2020. godine, uz mogućnost odgode plaćanja obveza koje će nastati u naredna 3 mjeseca“, kako piše na stranici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Međutim, tu se postavlja pitanje što je s preostalih 8 poticaja pri zapošljavanju OSI? Upravo smo zbog toga proteklih tjedan dana pokušali stupiti u kontakt s nadležnim institucijama, službama i ministarstvima koji bi nam trebali dati odgovor, a svima smo postavili tri jednostavna pitanja:

 1. Što se točno događa s mjerama pri zapošljavanju osoba s invaliditetom?
 2. Kako će se nadoknaditi plaće koje stoje u ugovoru između poslodavca i zaposlenika i HZZ-a, odnosno što će biti s razlikom one plaće koju su zaposlenici dobili na račun od firme, a firmama su već isplaćena sredstva iz državnog proračuna za financiranje plaće osobe s invaliditetom?
 3. Mogu li poslodavci uopće stavljati osobe s invaliditetom pod mjerama na minimalac od 3.250,00kn ako ne koriste mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta pogođene korona virusom?

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nam govore kako nemaju saznanja o našim upitima, osim onog o odgodi zapošljavanja OSI u ova tri mjeseca – ožujku, travnju i svibnju, a odgovor koji smo dobili od Ministarstva rada i mirovinskog sustava kratko objašnjava kako su „mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čija je provedba odobrena prije nastupanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, nastavlja se provoditi u skladu sa sklopljenim ugovorima između korisnika mjera i Zavoda. Međutim, imajući u vidu činjenicu da je u novonastalim okolnostima znatno narušena gospodarska aktivnost, HZZ je uveo mogućnost mirovanja obveza po već sklopljenim ugovorima, uz istovremeno korištenje nove mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom“.

Na savjet ove dvije institucije, obratili smo se s nekoliko službenih upita Hrvatskom zavodu za zapošljavanje od kojeg još uvijek nismo dobili odgovor. Ono što jesmo saznali, od radnice u HZZ-u koja je dodijeljena korisnicima, jest da je mjera subvencije plaće aktivna i dalje te da se firmama redovito isplaćuju sredstva od 70% za plaće zaposlenih OSI.

Također smo razgovarali s nekoliko zabrinutih zaposlenih OSI kojima je plaća smanjena na minimalac, bez prethodnog objašnjenja poslodavca. Upravo smo i to pitanje uputili jedinoj osobi u HZZ-u s kojom smo komunicirali, ali nažalost nema vidljivo u sustavu koriste li firme i druge mjere ili ne, samo ističe kako poslodavci ne mogu koristiti dvije mjere istovremeno.

Poslodavci u ovom trenutku nisu rječiti – nemaju odgovore kako će se nadoknaditi razlika plaće koja po ugovoru treba biti isplaćena i daju samo pretpostavke kako bi se moglo riješiti, a isto tako ne osjećaju obvezu obavijestiti zaposlenike, koji su pod mjerama za zapošljavanje, o trenutnoj situaciji, odnosno ima li firma pravo na Potpore za očuvanje radnih mjesta.

Dakle, nakon tjedan dana razgovora i pokušaja razgovora s nadležnim institucijama, još uvijek nemamo odgovore koji mnoge muče. Istaknuli bismo činjenicu kako su nam iz Ministarstva rada rekli da se uvela „mogućnost mirovanja obveza po već sklopljenim ugovorima“ gdje nisu razjasnili pod kojim se uvjetima ugovor stavlja u mirovanje, kao što nisu odgovorila na naša preostala pitanja.

Dolazimo i do problematične činjenice kako se sredstva za subvenciju plaća redovito isplaćuju firmama (mnoge firme su već dobile financijska sredstva za godinu dana plaće OSI), a HZZ svojom šutnjom očito i dalje smatra kako ne treba informirati svoje korisnike o novonastaloj situaciji i plaćama na koje zaposlenici imaju pravo da budu u potpunosti isplaćene.

Osim toga, problematika je i svih sustava i institucija što ne mogu znati koje su te firme koje su dobile mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta, na što je već nekoliko puta upozoreno, a upravo zbog toga su iz MRMS prije nekoliko dana obznanili kako će se do kraja travnja objaviti javno popis firmi koje koriste mjeru.

Do tada, mnoge osobe s invaliditetom i dalje će „biti u mraku“ što se tiče njihovih plaća, bez odgovora od nadležnih koji bi u ovom trenutku već trebali imati i odgovore i rješenja te bez problema odgovoriti na tri jednostavna pitanja.

Pročitajte još:

EU fondovi

Ove je godine za kupovinu potpuno električnih vozila na raspolaganju 105 milijuna kuna.

Komentari

Kako regulirati različite internetske platforme, a ne narušiti slobodu govora i izražavanja pitanje je na koje se još uvijek traži zadovoljavajući odgovor.

Ekonomija

Ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijat će se u tri faze.

Komunikacija

Koliko su opasne takve lažne vijesti i njihova popularizacija od poznatih osoba najbolje možemo vidjeti na nekoliko primjera u Velikoj Britaniji u kojoj su...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.