Financije

Ulagači u zlato broje veliku zaradu – stručnjak otkriva je li dobro vrijeme za kupnju

Posljednjih tjedana možemo sve češće čitati o visokom rastu cijene zlata koji je mnogim ulagačima u žuti plemeniti metal donio pozamašnu zaradu.

Posljednjih tjedana možemo sve češće čitati o visokom rastu cijene zlata koji je mnogim ulagačima u žuti plemeniti metal donio pozamašnu zaradu. Cijena zlata raste već godinama, a samo je u prva tri mjeseca ove godine narasla za oko 12%, dok je prosječni godišnji rast u zadnjih dvadeset godina viši od 8%.

Dugoročno ulaganje isplativije od štednje u banci

Zajedno s cijenom, raste i interes štediša i ulagača za fizičkim zlatnim polugama i zlatnicima koji se još nazivaju i “investicijsko zlato”. Dr. sc. Saša Ivanović, direktor Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, objašnjava zašto je došlo do rasta cijene zlata:

Središnje banke diljem svijeta mahnito nabavljaju zlatne rezerve kako bi osigurale stabilnost i sigurnost svojih valuta, a sličnu stvar rade i privatni investitori. Zlato s dobrim razlogom nosi reputaciju sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima, a visoka inflacija i geopolitičke napetosti tjeraju investitore i štediše od rizičnih dionica i kriptovaluta ka zlatu.

dr. sc. Saša Ivanović, vlasnik i direktor Centra Zlata

Rast potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima izražen je još od početka pandemije koronavirusa i od tada se nije smirio, a većina investitora koji ulažu u zlato smatraju kako je i dalje odlično vrijeme za ulaganje, unatoč visokoj cijeni:

Zlato je dugoročno ulaganje, odnosno svojevrsna zamjena za bankovnu štednju koja je zbog inflacije i niskih kamata vrlo neisplativa. Zbog prosječnog godišnjeg rasta cijene zlata većeg od 8%, kupcima poluga i zlatnika u pravilu nije bitno koja je trenutna cijena kada očekuju da će u dugom roku puno bolje proći sa zlatom nego s držanjem novca u banci. U tom kontekstu, kupnja zlata po mom mišljenju u ovom trenutku itekako se isplati”, pojašnjava Ivanović.

Neoporezivo, neovisno i likvidno

Prednost investicijskog zlata je što se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koje je u potpunosti oslobođeno od svih poreza, zbog čega sva zarada pripada vlasniku, bez ikakvih obaveza prema državi.

Radi se o investiciji koju je doslovno moguće držati u ruci, čime se postiže visoka razina neovisnosti od bankarskog sustava i države. Osim toga, zlatne poluge i zlatnici vrlo su likvidna imovina, što znači da ih je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ulaganje u zlato nije rezervirano samo za one najbogatije. Budući da na tržištu postoji širok spektar proizvoda koji se razlikuju po veličini, ulaganje je moguće obaviti i kupnjama poluga ili zlatnika u iznosima manjima od stotinu eura.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga, zlatnika i zlatnih kompleta
Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije:

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Click to comment

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version