Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Znate li da je Pevex najpoželjnija domaća trgovina za rad?

Kad bi imali mogućnost izbora, radnici u Hrvatskoj najradije bi radili za strane poslodavce. Preciznije, zaposlili bi se u njemačkim trgovačkim lancima.

Kad bi imali mogućnost izbora, radnici u Hrvatskoj najradije bi radili za strane poslodavce. Preciznije, zaposlili bi se u njemačkim trgovačkim lancima. Potvrdilo je to istraživanje Poslodavac prvog izbora, u kojem je tijekom 2020. i 2021. godine sudjelovalo gotovo 20 tisuća ispitanika, prema kojem su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj: dm-drogerie-markt, LIDL te MÜLLER.

Kako bi dobili što bolji pregled i tvrtkama omogućili bolji uvid u konkurenciju, tvrtke su podijeljene prema primarnoj djelatnosti prema NKD klasifikaciji te smo u ovom tekstu izdvojili samo one tvrtke kojima je primarna djelatnost G – Trgovina na veliko i malo.

Od ukupnog broja sudionika istraživanja, njih čak 44% je na prvo mjesto stavila tvrtku iz djelatnosti trgovine.

Pevex na 6. mjestu

Kada se u obzir uzmu samo ispitanici koji su birali tvrtke iz područja Trgovine, poredak najpoželjnijih 10 izgleda ovako: na prvom mjestu je dm-drogerie markt koji je dobio gotovo polovicu bodova. Na drugom mjestu je LIDL Hrvatska s 12% bodova te Muller trgovina Zagreb s 9% bodova. Iako na četvrtom mjestu, značajnije manju količinu bodova dobio je Kaufland (3,5%), iza koje slijedi BIPA (2,3%). Iza njemačkih poslodavaca, prva domaća tvrtka na popisu najpoželjnijih je Pevex, na šestom mjestu.

Poslodavci prvog izbora 2021. iz djelatnosti Trgovine

RbIme poslodavcaPostotak bodova
1dm-drogerie markt d.o.o.44,88%
2LIDL d.o.o.12,36%
3MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o.9,25%
4Kaufland Hrvatska k.d.3,45%
5BIPA2,37%
6Pevex d.d.1,59%
7IKEA Hrvatska d.o.o.1,12%
8Tommy d.o.o.1,09%
9Orbico d.o.o.1,09%
10Plodine d.d.1,00%

S obzirom na to kako su osobe kojima poslodavac prvog izbora dolazi iz djelatnosti trgovine čine 44% ukupnog uzorka, ne čudi podatak da se njihove preferencije atraktivnosti ne razlikuju previše od onih iz cjelokupnog uzorka. Baš kao i u ukupnom uzorku, ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz djelatnosti trgovine u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili sigurnost radnog mjesta (41%). Harmonični odnosi na radnom mjestu nalaze se na drugom mjestu (za 39% ispitanika je ovo presudan razlog atraktivnosti). Na trećem mjestu nalazi se socijalna odgovornost poslodavca koju je 38% ispitanika ocijenilo presudnim faktorom.

U odnosu na cijeli uzorak ispitanici kojima su tvrtke iz djelatnosti trgovine na prvom mjestu u većoj mjeri presudnim smatraju visinu plaće (34%), dok u manjoj mjeri nego ukupni uzorak presudnom smatraju priliku za napretkom u struci.

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju i regiji

I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s razlikom da je ova tvrtka atraktivnija ženama (49%) nego muškarcima (33%). I ženama i muškarcima je na drugom mjestu LIDL d.o.o., iza kojeg slijede MÜLLER trgovina Zagreb d.o.o. te Kaufland.  Na listi top deset poslodavaca iz djelatnosti trgovine muškarcima se nalaze i Orbico, SPAR te Porsche Croatia kojih na popisu kod žena nema. S druge strane na popisu kod žena nalaze se već spomenuta BIPA, Tommy te PEPCO kojih nema kod muškaraca u prvih deset.

Promatrani su ispitanici koji su završili srednju i višu školu te fakultet ili akademiju te njihovi poslodavci prvog izbora iz djelatnosti trgovine.

Najpoželjniji poslodavac za sve ispitanike, bez obzira na stupanj obrazovanja je dm-drogerie markt d.o.o.

Na drugom mjestu ispitanicima nalazi se LIDL d.o.o. a na trećem MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. iza kojih slijede Kaufland i BIPA s malim razlikama u poretku.

Jedine veće razlike nalaze se kod ispitanika s visokom stručnom spremom na čijoj se listi nalaze Novartis, Roche te Johnson & Johnson kojih nema na listi ispitanika s nižim stručnim spremama.

dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika, bez obzira na radni status. Drugo i treće mjesto svim skupinama ispitanika zauzima LIDL d.o.o. te MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o.

Ispitanicima koji se još školuju u top deset poslodavaca nalazi se INDITEX grupa, L’Oreal Adria te NEW YORKER CROATIA kojih nema u ukupnom poretku prvih deset tvrtki za ostale radne skupine.

U top deset tvrtki nezaposlenima su se našle PEPCO te SPAR kojih nema među top poslodavcima preostalih skupina.

Zaposlenim ispitanicima u top deset nalaze se Orbico te IKEA.

Raspodjela prema dobi

Ispitanici su podijeljeni u tri dobne skupine: 32 godine i manje, od 33 do 43 godine te oni koji imaju 44 ili više godina.

Među ispitanicima svih dobnih skupina nema razlike u prvih nekoliko mjesta: dm-drogerie markt iza kojeg je LIDL, zatim Müller trgovina Zagreb te Kaufland.

Najmlađim ispitanicima na listi top deset tvrtki iz djelatnosti trgovine nalaze se INDITEX, te PEPCO kojih nema na listama starijih ispitanika.

Ispitanicima starijima od 44 godine na listi se nalazi SPAR kojeg nema kod drugih skupina ispitanika.

Građani koji žele raditi u trgovini češće razmišljaju o promjeni posla

Više od polovice zaposlenih ispitanika (56%), a kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz djelatnosti trgovine, često razmišlja o promjeni poslodavca. To je nešto više nego što to razmišljaju ispitanici iz ukupnog uzorka (49%). Trećina zaposlenih ispitanika (33%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok svega 11% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca, što je dosta niže od ukupnog uzorka gdje 20% njih ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.