I u Americi sve manje zapošljavanja zbog europske dužničke krize

I u Americi sve manje zapošljavanja zbog europske dužničke krize

Američke kompanije smanjuju svoje planove zapošljavanja a sve je više i onih kojima posljedice europske dužničke krize nagrizaju prodaju, pokazuje danas objavljeno istraživanje.

Svega 23 posto američkih tvrtki planira zapošljavati nove radnike u idućih šest mjeseci, objavilo je rezultate svog istraživanja Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiju (NABE), provedenog u lipnju.

Prijašnje istraživanje tog udruženja, provedeno krajem ožujka i početkom travnja, pokazalo je da 39 posto tvrtki planira u idućih pola godine zaposliti nove radnike.

Zapošljavanje u američkim tvrtkama dramatično je usporeno posljednjih nekoliko mjeseci jer su poslodavci zabrinuti usporavanjem aktivnosti globalnog gospodarstva zbog europske dužničke krize.

Neki gospodarski pokazatelji ukazuju da je do usporavanja zapošljavanja djelomično došlo zbog opreza a ne pada poslovnih aktivnosti.

Izvješće američkog ministarstva rada od 6. srpnja, primjerice, pokazalo je da su kompanije u lipnju usporile tempo zapošljavanja, no tražile su od svojih zaposlenika da rade duže.

Istraživanje NABE-a upozorava se da bi se takav oprez poslodavaca pri zapošljavanju mogao nastaviti. Ono je pokazalo i da je 47 posto ispitanih tvrtki zabilježilo pad prodaje zbog europskih problema.

Među tvrtkama koje se bave proizvodnjom, za razliku od uslužnih, utjecaj europske dužničke krize bio je još veći. Gotovo četiri od pet proizvodnih tvrtki izvijestilo je o padu prihoda zbog europske krize. Tri mjeseca ranije, samo četvrtina ukupnog broja ispitanih američkih tvrtki izvijestila je o padu prodaje.

Podijeli

Odgovori

Top