Otvoren treći krug prijava za dobivanje potpore iz DNI inovacijskog fonda

Google poziva sve zainteresirane da do 20. travnja 2017. prijave svoje projekte jer je u tijeku treći krug prijava za dobivanje potpore iz Digital News Initiative inovacijskog fonda. Lani je Google sa 150 milijuna eura podržao inovacije u europskoj medijskoj industriji te ponudio 51 milijun eura za 252 ambiciozna projekta u digitalnom novinarstvu u 27 zemalja.

Prilikom otvaranja prijava za treći krug financiranja, Ludovic Blecher, voditelj Digital News Initiative inovacijskog fonda je izjavio: „U potrazi smo za projektima koji potiču novi način razmišljanja u praksi digitalnog novinarstva, koji doprinose razvoju novih poslovnih modela, ili možda čak i mijenjaju način na koji korisnici konzumiraju digitalne vijesti. U posljednjem smo krugu objavili poziv za suradnju širom industrije i regije te bismo voljeli da se taj trend nastavi. U ovom nam je krugu želja potaknuti kandidate na istraživanje novih područja monetizacije kako bi potencijalno otvorili nove dotoke prihoda za industriju. Impresionirani smo brojem i kvalitetom prijava koje smo primili u prva dva kruga financiranja. Ponosno smo financirali njih stotine, uključujući i mnoge usmjerene prema važnim izazovima kada je riječ o provjeravanju činjenica i sadržaja.“

FINANCIRAN JEDAN PROJEKT IZ HRVATSKE

Lani su, u drugom krugu, kroz DNI inovacijski fond financirana ukupno 124 projekta u iznosu od 24.203,677,20 eura od čega 30 velikih projekata, 36 projekata srednje veličine i 58 prototipova. Također, u drugom krugu je financiran i  jedan hrvatski projekt u iznosu od gotovo 300 tisuća eura.

Više informacija o dosadašnjim projektima može se naći na digitalnewsinitiative.com.

Inicijativa Digital News Initative pokrenuta je kao partnerstvo između tvrtke Google i nekolicine europskih medijskih organizacija i prerasla je u ekosustav s njih više od 180 koje surađuju kako bi kroz tehnologiju i inovaciju pružile potporu visokokvalitetnom novinarstvu, uključujući open-sourced Accelerated Mobile Pages Project s posvećenim YouTube Playerom za izdavače koji se koristi na stranicama za vijesti diljem Europe. Inicijativa  je namijenjena svima uključenima u digitalnu medijsku industriju Europe, bilo da se radi o malim ili velikim, početnicima ili priznatim izdavačima.

Detaljnije o inicijativi:

Prijaviti se mogu projekti koji demonstriraju nove načine razmišljanja u praksi digitalnog novinarstva, koji podupiru razvoj novih poslovnih modela, ili koji možda, čak, mijenjaju način na koji korisnici konzumiraju digitalne vijesti. Projekti mogu biti visoko eksperimentalni, ali moraju imati jasno definirane ciljeve te značajnu digitalnu komponentu. Korištenje Google proizvoda nije preduvjet. Uspješni projekti će pokazati inovaciju i imati pozitivan utjecaj na produkciju originalnog digitalnog novinarstva te na buduću održivost poslovanja vezanog uz vijesti.

Kriteriji za sudjelovanje – inovacijski fond je otvoren već priznatim izdavačima, igračima koji su prisutni samo online, novim start-up organizacijama, suradničkim partnerstvima te pojedincima iz Europske unije i zemalja EFTA.

Financiranje kroz tri kategorije:

  1. Prototip projekti – otvoreni su za organizacije i pojedince koji zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje i zahtijevaju financiranje do 50.000 eura. Ovi projekti trebaju biti u vrlo ranoj fazi, čije se ideje još trebaju osmisliti i čije se pretpostavke još trebaju testirati. Ti projekti će biti brzo pregledani i financira se 100% ukupnih troškova.
  2. Srednji projekti – otvoreni su za organizacije koje zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje i zahtijevaju financiranje do 300.000 eura. Zahtjevi za financiranjem do 70% od ukupnih troškova projekta će biti prihvaćeni.
  3. Veliki projekti – otvoreni su za organizacije koje zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje i zahtijevaju financiranje s više od 300.000 eura. Zahtjevi za financiranjem do 70% od ukupnih troškova projekta će biti prihvaćeni. Financiranje je ograničeno na milijun eura.

Iznimke su moguće za velike projekte suradničkog tipa (npr. međunarodni, iz različitih sektora, koji uključuju više organizacija) ili koji značajno pridonose širokom ekosustavu vijesti, uz ograničenje od milijun eura.

Kako se prijaviti – za sve detalje posjetite internetsku stranicu Digital News Initiative, uključujući kriterije za sudjelovanje, uvjete i formulare za prijavu. Prijave moraju biti na engleskom jeziku, a rok za prijavu je 20. travnja 2017. godine.

Provedba – povjerljivost je ključna. Podnositelji prijave ne bi trebali dijeliti poslovno osjetljive ili visoko povjerljive informacije. Svi detalji se mogu naći na internetskoj stranici Digital News Initiative.

Početnu selekciju projekata napravit će projektni tim sastavljen od iskusnih stručnjaka iz industrije te zaposlenici Googlea koji će pregledati sve prijave prema prihvatljivosti, inovaciji i utjecaju. Oni će članovima Vijeća inovacijskog fonda koji će nadgledati selekcijski proces dati preporuke o financiranju prototip prijekata i srednje velikih projekata. Vijeće će glasati o velikim projektima.

Imena dobitnika ove nagrade bit će objavljena prije sljedećih zimskih praznika. Prijave se primaju na stranici: https://digitalnewsinitiative.com/dni-fund/apply-for-funding.

Podijeli

Odgovori

Top