RAČUN 35 – pogledajte kako se zaštiti od Finine ovrhe

RAČUN 35 – pogledajte kako se zaštiti od Finine ovrhe

– Načinom ovrhe koji provode Fina i banke plijeni se i ono što po zakonu i Ustavu ne može biti predmet ovrhe, kao što su invalidnine, alimentacije, porodiljne naknade… Država krši zakone, a mnogi sada love u mutnom, naplaćuju se već plaćeni računi ili zastarjela potraživanja, a ljudima se blokiraju računi preko iznosa tražbine, ponekad za simboličan novac. Pučki je pravobranitelj pozvao Vladu da reagira, ali se nezakonite blokade računa i ovrhe i dalje nastavljaju.

Fina – blokirano 162 tisuće računa građana

– Mi ne “sjedamo građanima na račune”, mi samo po zakonskim ovlastima provodimo ovrhe, a ako netko nekome “sjeda na račune”, onda su to vjerovnici – smatraju u Fini, odakle upozoravaju da oni zbog bankarske tajne ne mogu znati ni stanje na pojedinačnim računima građana, a kamoli da znaju kakve se sve vrste primanja nalaze na računima, uključujući i primanja koja su “zakonom zaštićena od ovrha”.

Banke od 1. siječnja ne mogu provoditi ovrhe na novčanim sredstvima

Račun 35

Međutim, tu postoji “kvaka” s famoznim “računom 35”! Naime, svi tekući računi počinju s “32”, ali svaki građanin koji ima od ovrhe zaštićena primanja mora otići u Finu i popuniti obrazac, a tek nakon toga “Fina obavještava banku koja otvara poseban račun za ova sredstva te uplatitelja primanja izuzetih od ovrhe, kako bi ovršenik mogao ovim sredstvima slobodno raspolagati”. Dakle, samo vas otvoren “račun 35” u cijelosti štiti od ovrhe nad zaštićenim sredstvima, javlja Slobodna Dalmacija.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu SlobodnaDalmacija.hr

Podijeli

8 thoughts on “RAČUN 35 – pogledajte kako se zaštiti od Finine ovrhe

 1. seven

  tužno da se naplačuju računi stari i po 10 godina a gosp SANADER koji je najviše za toi odgovoran sada još i može primati svoju plačicu od 17 tisuča kuna u….. pritvoru….

 2. Mišo

  2004 godine napravili mi ovrhu na mirovinu za neplaćanje RTV, te ponovo za iste datume 2009 godine samo nekoliko puta veći, uložio sam žalbu Sudu da mi skidaju sa računa a da neznam ni zašto,donijeo sam na sud sve dokumente da sam to već jednom platio.
  Zamislite kad su skinuli oko 2000,00 kuna sutkinja donosi presudu da se odustaje dalje od provođenja ovrhe.
  Jesmo li pravna država????

 3. mirsa

  Prije tri tjedna u FINI sam tražio otvaranje posebnog računa o zaštiti 2/3 plaće od ovrhe. Prije neki dan ovrha je izvršena na cijelu plaću. Odmah nakon toga, istog dana sam informiran kako mi je odobren zahtjev otvaranja posebnog rč. o zaštiti plć. od ovrhe. Nije li to čudno… Tko tu koga… Treba li i ovdje veza!?

 4. Gordana

  Kad će doći kraj legaliziranoj pljački građana putem ovrha koje je odobrila država kako bi se pojedinci poput Hanžekovića bogatili . Stvarno smo glup narod što takvo nešto dozvoljavamo .
  Ovrhe koje su veće od duga za par tisuća kuna je sramota koju je ova valda dopustila da se
  legalno kamtare građani i totalno krše ljudska prava,

  Kad će ljudi konačno shvatiti da moraju izaći na ulice i biti solidarni jer će se to sutra dogoditi i njima. Novinari se bave s traćevima umjesto da iznose u javnost ovakve nepravde i pravu sliku Hrvatske. Mene je Hrt ovršio s 3000,00 kn za navodni dug iz 2003 godine . Pisala sam na Potrošački kod , Novu Tv i odboru za ljudska prava i gospodi Hanžekoviću , do danas nisam dobila odgovor . Jednostavno su napravili Berlinski zid tako da se nemate kome obratiti za pomoć a mediji su autistični na biitne probleme građana. otpilike kao da smo u Rusiji .

 5. Dejan

  Išao sam u finu da mi se zaštiti račun, djelatnik me tražio tekući račun i podatke od moje firme gdje radim pitao sam ga da li još šta treba rekao je da ne i da će mi se oduzimati 30 % od plaće evo prvu plaću oduzelo mi se sve, sada čekam drugu plaću ….

Odgovori

Top