RAČUN 35 – pogledajte kako se zaštiti od Finine ovrhe

RAČUN 35 – pogledajte kako se zaštiti od Finine ovrhe

– Načinom ovrhe koji provode Fina i banke plijeni se i ono što po zakonu i Ustavu ne može biti predmet ovrhe, kao što su invalidnine, alimentacije, porodiljne naknade… Država krši zakone, a mnogi sada love u mutnom, naplaćuju se već plaćeni računi ili zastarjela potraživanja, a ljudima se blokiraju računi preko iznosa tražbine, ponekad za simboličan novac. Pučki je pravobranitelj pozvao Vladu da reagira, ali se nezakonite blokade računa i ovrhe i dalje nastavljaju.

Fina – blokirano 162 tisuće računa građana

– Mi ne “sjedamo građanima na račune”, mi samo po zakonskim ovlastima provodimo ovrhe, a ako netko nekome “sjeda na račune”, onda su to vjerovnici – smatraju u Fini, odakle upozoravaju da oni zbog bankarske tajne ne mogu znati ni stanje na pojedinačnim računima građana, a kamoli da znaju kakve se sve vrste primanja nalaze na računima, uključujući i primanja koja su “zakonom zaštićena od ovrha”.

Banke od 1. siječnja ne mogu provoditi ovrhe na novčanim sredstvima

Račun 35

Međutim, tu postoji “kvaka” s famoznim “računom 35”! Naime, svi tekući računi počinju s “32”, ali svaki građanin koji ima od ovrhe zaštićena primanja mora otići u Finu i popuniti obrazac, a tek nakon toga “Fina obavještava banku koja otvara poseban račun za ova sredstva te uplatitelja primanja izuzetih od ovrhe, kako bi ovršenik mogao ovim sredstvima slobodno raspolagati”. Dakle, samo vas otvoren “račun 35” u cijelosti štiti od ovrhe nad zaštićenim sredstvima, javlja Slobodna Dalmacija.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu SlobodnaDalmacija.hr

Podijeli

Odgovori

Top