Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Tase and Travel festival predstavio 6 inovacija

Keksi od organskog otpada, kavijar od čokolade, mobilne aplikacije za kuhanje i dohranu bebe samo su neke od inovacija predstavljene na Tase and Travel festivalu koji se do srijede održava u Zadru. U danima vikenda brojni su znatiželjnici imali prilike izravno od mladih stručnjaka upoznati nove inovacije iz prehrane i biotehnologije, a čije vrijeme tek dolazi.

Kavijar od čokolade djelo ja mladog Pakoštanca Karla Vulina. Red za isprobavanje ove slatke delicije bio ja konstantan, a Karlo je s guštom ponavljao proces proizvodnje ove slatke delicije. «Sam kavijar nastane spajanjem tradicionalnih sirovina i modernih procesa obrade, radi se postupku sferifikacije, kada se oko kapljice čokolade stvori čvrsta, jestiva opna i tako proizvod dobije izgled kavijara!» – otkriva Karlo koji je inspiraciju pronašao proučavajući rad vrhunskih svjetskih kuhara. Ovaj će se proizvod uskoro naći u ponudi lanca njegove obiteljske pekarnice Kroštula.

Chefito je aplikacija koja ljude uči kuhati u realnom vremenu. Ona omogućava brži i jednostavniji način pripreme hrane tako što recepte dijeli na jednostavne korake koje svatko može pratiti. Korisnik u svakom trenutku može pauzirati izvođenje recepta ili ga ubrzati, ovisno o vlastitoj vještini kuhanja. Ova inovacija inovativna je po tome što ima više paralelnih radnji. Njome možete kreirati i vlastite recepte te ih unositi u bazu, a sve kako bi i drugi korisnici mogli pripremati upravo vaše jelo. Aplikacija će uskoro biti dostupna na Playstore, a u timu mladih inovatora s Tehničkog veleučilišta su Aldo Topić, Tomislav Bradač i Reslav Hollos.

Fini keksi Crustuli, napravljeni od organskog otpada zamišljeni su kao zdrava zamjena za obrok u formi keksa. Ovdje je naglasak dan na ekološkom procesu proizvodnje, glavni sastojci su nusproizvodi prehrambene industrije. Ukupna proizvodnja gotovo da nema otpada i otpadnih voda. Svi su sastojci pomno birani kako bi proizvod mogao biti rangiran kao visoko kvalitetan zdravi proizvod s pristupačnom cijenom. Glavni sastojci ovih keksa su ljuska jajeta, trop aronije i pšeničnih klica, te melasa kao glavni zaslađivač. Ovaj proizvod djelo je studenata Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta. Proizveden je u uvjetima industrijske proizvodnje pa ima veliki tržišni potencijal.

Bebin kalendar dohrane prva je domaća aplikacija  za dohranu beba. Ona na pregledan i jednostavan način predstavlja preporučen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života jer je ta najčešća dilema roditelja vezana za vrijeme započinjanja dohrane te vrstu i način uvođenja novih namirnica. Aplikacija je rad pedijatrijskih kliničkih nutricionistica Karmen Matković Melki i Tene Niseteo. Ona sadrži informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstvenom benefitu ali i alergentnosti te najboljem načinu pripreme više od 150 različitih namirnica kroz više od 150 različitih recepata. Aplikacija se besplatno može preuzeti na Google Play i App Store.

Biodinamik je projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, a istražuje što se krije iza pretilosti djece i odraslih. Ovaj tim stručnjaka prvi puta u Hrvatskoj koristi simulator probavnog sustava, gdje u kontroliranim uvjetima proučavaju utjecaj probiotika, zapravo funkcioniranje hrane u organizmu. Projekt se radi u suradnji s dječjom bolnicom Srebrnjak, a u fokusu će biti problem pretilosti kod djece. Istraživanje vodi Ena Melvan, a s njom na projektu rade i Janko Dimnić, Damir Oroš, Ksenija Uroić i Marijan Praljak.

Salus su prve hrvatske žitarice proizvedene od organskog otpada, bez dodatnih šećera, aditiva i boja. Ove žitarice imaju 12 posto, 15 posto vlakana i 11 posto prirodnih šećera izvučenih iz voća. Za ove žitarice korišten je pivski trop, lanena i konopljina pogača, odnosno nusproizvodi prehrambene industrije koji se ili bacaju, koriste kao stočna hrana ili se daju u bescjenje. Ovaj se proizvod još nije našao u prodaji, a autori pokušavaju prodati prava na proizvodnju. U timu stručnjaka su Tomislav Martinović, Ines Zvonar i Marija Magdić.

Hvale vrijedan projekt četvorice studenata, Taste and Travel završava u srijedu do kad se mogu razgledati proizvodi na Sajmu proizvoda hrvatskog sela na zadarskom Forumu.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.