U srpnju najviše zapošljavali obrtnici

U srpnju najviše zapošljavali obrtnici

Od ukupnog broja zaposlenih najviše ih je u srpnju, 1.152.918 bilo zaposleno u pravnim osobama, što je u odnosu na lipanj porast od 1.632 osobe ili za 0,1 posto.

Najveći se rast broja zaposlenih bilježi u obrtu i slobodnim profesijama koji su krajem srpnja zapošljavali 229.907 osoba, što je 4.634 osobe, ili 2,1 posto više nego u lipnju.

Broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika i u srpnju je nastavio padati, u odnosu na lipanj za 0,8 posto. To znači i 218 osoba manje zaposlenih osiguranika poljoprivrednika kojih je krajem srpnja bilo 28.633.

Krajem srpnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 298.690 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini 3.813 osoba ili 1,3 posto više, prenosi DZS čiji podaci pokazuju i da je za 0,2 postotna boda porasla stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju, na 17,5 posto (u lipnju bila 17,3 posto).

Najveći rast broja zaposlenih u pravnim osobama u srpnju od 5,4 posto u odnosu na lipanj zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. No, na godišnjoj se razini, u odnosu na lanjski srpanj, u toj djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih i to za 1,4 posto.

Na godišnjoj razini djelatnosti koje zapošljavaju najveći broj ljudi, poput prerađivačke industrije i trgovine, kao i građevina i prijevoz bilježe pad broja zaposlenih. Najveći pad je pritom u građevini, za 8,3 posto, a slijedi prerađivačka industrija s padom za 4 posto, trgovina za 3,3 posto te prijevoz s padom za 1,7 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Porasti zaposlenosti u ovom srpnju u odnosu na lanjski zabilježeni su u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, i to za 4,8 posto, u javnoj upravi i obrani za 1,5 posto, u opskrbi vodom i uklanjanju otpadnih voda za 1,4 posto, u ostalim uslužnim djelatnostima za 3,1 posto, u djelatnostima umjetnosti, zabave i rekreacije za 1,2 posto, u obrazovanju za 0,9 posto.

Podijeli

Odgovori

Top