Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

„JADRAN“- Galenski laboratorij – za vrijeme recesije zaposleni deseci ljudi

Više nije novost da su okolnosti globalne ekonomske krize i pad kupovne moći utjecali na poslovanje ne samo hrvatskih tvrtki, već tvrtki u cijelom svijetu. Ta situacija ipak nije obeshrabrila riječku farmaceutsku tvrtku „JADRAN“- Galenski laboratorij d.d. (JGL) da ostvari zavidne rezultate tijekom prošle, recesijske 2010. godine.

Više nije novost da su okolnosti globalne ekonomske krize i pad kupovne moći utjecali na poslovanje ne samo hrvatskih tvrtki, već tvrtki u cijelom svijetu. Ta situacija ipak nije obeshrabrila riječku farmaceutsku tvrtku „JADRAN“- Galenski laboratorij d.d. (JGL) da ostvari zavidne rezultate tijekom prošle, recesijske 2010. godine.

Moramo naglasiti da su u studenom prošle godine intenzivirana negativna kretanja na tržištu rada. U industriji je zaposlenost tijekom studenog u odnosu na listopad pala za nešto manje od 0,1%. Iako je godišnji pad vidljivo niži nego 2009. godine, stope pada zaposlenosti u industriji i dalje su relativno visoke.

JGL zapošljavao dok je industrija tonula

Kumulativno gledano, u prvih 11 mjeseci protekle godine broj zaposlenih u industriji manji je za 7.3% u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. U tom je razdoblju najveći pad zaposlenosti zabilježio prerađivački sektor (7,8% godišnje) pri čemu su najviše stope pada zabilježene u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (25,9% godišnje). Unatoč tom trendu pada zaposlenosti, planirani nastavak pozitivnog trenda zapošljavanja u 2009. godini, u kojoj je u JGL pristiglo 17-ero novih zaposlenika, ostvaren je i u 2010. godini, kada je unutar granica Hrvatske zaposleno čak 30-ero novih suradnika.

Ti su rezultati u zapošljavanju došli zahvaljujući kako ostvarenju plana prodaje i rasta izvoza, tako i činjenici da je JGL svojim financijskim postignućima u protekloj godini bio u mogućnosti investirati u unapređenje i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta, te konstantno ulagati u edukaciju i razvoj kadrova što je u konačnici rezultiralo izravnim pozitivnim učinkom na cjelokupnu uspješnost i produktivnost tvrtke.

Žene čine sedamdeset posto zaposlenika

Vratimo se malo u prošlost. U 2008. godini JGL kontinuirano ostvaruje visoku stopu rasta broja zaposlenih i to od 17%. Od ukupnog broja zaposlenih u 2008. godini, 83% imalo je radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme, a u 2009. godini 89%. Kada se pogleda spolna struktura zaposlenika vidi se da je više od 70% zaposlenih žena, što je izuzetno važno kad znamo da u Hrvatskoj iz dana u dan najviše na tržištu rada gube upravo žene. U tvrtki u kojoj je toliko visok postotak zaposlenosti žena, upravo je pravi izazov usklađivanja osobnih i poslovnih obveza, razumijevanje socijalne važnosti obitelji, te humanost kako na poslu tako i u svakodnevnom životu. U 2008. godini, od 24 JGL-ovih menadžera u Hrvatskoj, bilo je čak 16 žena.

Više od 50% zaposlenika JGL-a ima visoku stručnu spremu. Podaci ukazuju na relativno mlad kolektiv s više od 60% zaposlenika u dobi od 25-40 godina.

Slijedom svega gore navedenog, vidi se da jednu od najbrže rastućih i najstabilnijih hrvatskih tvrtki, koja se promišljenom strateškom ekspanzijom konstantno otvara prema novim tržištima, prepoznaje sve veći broj ljudi, što najbolje svjedoči i podatak po kojemu je u protekle dvije godine u JGL stiglo više od 1.000 molbi za posao, a od njih je na razgovor primljeno preko 200 odabranih koji su ispunjavali sve uvjete.

30-tak novih radnih mjesta u 2011. godini

Vrijedno je naglasiti kako u ovu perspektivnu riječku tvrtku koja se sustavno bavi razvojem ljudskih potencijala, te koja prilikom zapošljavanja veliku pažnju usmjerava ka temeljitoj selekciji kandidata, prosječno stigne oko 40 molbi za jedno radno mjesto. Tako je primjerice za jedan od posljednjih, usko profiliranih natječaja, stiglo ne malih 120 zamolbi.

Najzastupljenija zanimanja prilikom zapošljavanja u protekle dvije godine bila su zanimanja stručnih suradnika u promociji i operatera u proizvodnim odjelima, a najzastupljenija struka bila je medicinska.

Nimalo manje važno je naglasiti kako je u aktualnoj 2011. godini, a obzirom na unaprijed postavljene strateške ciljeve tvrtke koja teži još većoj internacionalizaciji, planirano zapošljavanje još 30-ak ljudi na novim pozicijama.

„JADRAN“– Galenski laboratorij d.d. trenutno zapošljava 477 osobe, od čega u Hrvatskoj njih 277.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.