„Plodovi Dalmacije“ – 5. sajam hrvatskih izvornih proizvoda

„Plodovi Dalmacije“ – 5. sajam hrvatskih izvornih proizvoda

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić na svečanosti otvaranja tog trodnevnog sajma istaknuo kako se u eri globalizacije moramo ponositi našim izvornim proizvodima i posebnostima.

Zaštita proizvoda za bolju komercijalizaciju

Pozvao je izlagače da putem Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zaštitite svoje proizvode i na taj način doprinesu njihovoj boljoj komercijalizaciji. Dodao je kako su do sada već zaštićeni slavonski kulen, istarski pršut, sinjski pršut, cetinski sir i paški sir.

Božanić je u izjavi novinarima upozorio kako je šteta što su ovakvi mali sajmovi rascjepkani ističući kako je potrebno da se ujedine i interesno udruže.

Od iduće godine novac iz europskih fondova

Najavio da će se od jeseni obrtnici i mikropoduzeća moći prijavljivati za sredstva pretpristupnih europskih fondova iz programa IPARD.

Objasnio je kako će IPARD-ove mjere 301 pružati mogućnost za dobivanje i do 100 posto bespovratnih sredstava namijenjenih za razvoj ruralne infrastrukture. Takva sredstva za poboljšanje infrastrukture pogodovat će razvoju poljoprivrede i agrara, dodao je.

Po njegovim riječima IPARD-ove mjere 302 omogućavat će dobivanje 50 bespovratnih sredstava iz europskih fondova namijenjenih pretežito „mikropoduzećima.“

Organizator sajma “Plodovi Dalmacije” je splitski Centar za poticanje poduzetništva (CEPOS).

Podijeli

Odgovori

Top