Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

„U poduzetništvu bi trebalo biti više kulture, a u kulturi više poduzetništva“

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori otvoreno predstavljanje projekta „Poduzetništvo u kulturi“ i programa Europske unije „Kultura 2007.-2013.“ Predstavljanje je otvorila Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK-a za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, istaknuvši da bi u poduzetništvu trebalo biti više kulture, a u kulturi više poduzetništva.

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori otvoreno predstavljanje projekta „Poduzetništvo u kulturi“ i programa Europske unije „Kultura 2007.-2013.“ Predstavljanje je otvorila Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK-a za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, istaknuvši da bi u poduzetništvu trebalo biti više kulture, a u kulturi više poduzetništva.

Program predstavljanja zajednički su pripremili Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s HGK.

„Poduzetništvo u kulturi“ pokrenuto 2008. godine sa 2 milijuna kuna

Punu potporu suradnji dvaju ministarstava dala je i državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen, podsjetivši da su projekt „Poduzetništvo u kulturi“ pokrenula dva ministarstva godine 2008., tada s fondom od dva milijuna kuna, a svako je ministarstvo dalo milijun kuna.

Prošle i ove godine sredstva su udvostručena i iznose četiri milijuna kuna, dodala je Nina Obuljen napomenuvši da svake godine ministarstva sklapaju sporazum o suradnji.

Tihana Kraljić, ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo iz Ministarstva gospodarstva, objasnila je kako se dojam da to ministarstvo ne prepoznaje poduzetništvo u kulturi mogao steći jer su po Zakonu o malom gospodarstvu, koji jasno utvrđuje komu se mogu dati potpore, nije moglo podupirati kulturne djelatnosti.

Zato je, istaknula je, zajednički projekt dobar primjer kako se suradnja ipak može ostvariti.

U program „Kultura 2007.-2013.“ uloženo 400 milijuna eura

Predstavnice Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture Anja Jelavić i Križana Brkić predstavile su program EU-a „Kultura 2007.-2013.,“ za koji je Europska komisija u sedmogodišnjem razdoblju osigurala više od 400 milijuna eura.

Cilj projekta je promicanja europskoga državljanstva kroz kulturne projekte i uspostavljanje interkulturalnoga dijaloga.

O zajedničkom projektu dvaju ministarstava govorili su pak predstavnici Ministarstva kulture Silvija Modrušan i Stipe Buljan.

Izvijestili su da je maksimalna potpora koja se može dobiti po projektu 100.000 kuna te da je prošle godine dodijeljeno 108 potpora u rasponu od deset tisuća do 85.000 tisuća kuna po projektu, što je u prosjeku bilo 37.000 kuna po projektu.

Primjeri projekata sufinanciranih iz programa

Primjere dobre prakse na temelju projekta sufinanciranih iz programa „Kultura 2007.-2013.“ predstavili su Boris Bakal iz Multimedijalne umjetničke organizacije “Bacači sjenki” te Helena i Zvonimir Bulaja, osnivači tvrtke “Alt F4 d.o.o. – Bulaja naklada”

U raspravi je, među ostalim, direktorica kazališta Mala scena Vitomira Lončar upozorila da se, u skladu sa zakonskim odredbama, udruge ne mogu prijaviti za poduzetničke projekte u kulturi, a Helena Bulaja istaknula je da je poduzetništvo u kulturi zapravo stvaralaštvo u kulturi.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.