10 potrošačkih trendova za 2018.

Obnovljivi izvori energije

Istražujući budućnost, “Ericsson ConsumerLab” je predstavio najnovije izdanje svog godišnjeg izvještaja o glavnim potrošačkim trendovima.

U izvještaju se ističe da krajnji korisnici očekuju kako će digitalna tehnologija sve više biti upravljana na način blizak ljudima. Tako će govor tijela, izražaji lica i intonacija biti dodati glasu i dodiru u upravljanju tehnološkim uređajima.

Na osnovu toga se došlo do 10 glavnih potrošačkih trendova u 2018. godini:

1. Vaše tijelo je korisničko oruđe

Više od polovine sadašnjih korisnika pametnih glasovnih pomoćnika vjeruje da ćemo gestove koristiti za interakciju s tehnologijom kao što to radimo s ljudima. Oko dvije trećine njih smatra da će se to dogoditi u naredne tri godine.

2. Prošireno slušanje

Čak 63 posto korisnika želi slušalice koje prevode jezike u stvarnom vremenu, dok 52 posto ih želi koristiti za blokiranje zvuka hrkanja člana obitelji.

3. Vječiti početnici

Oko 30 posto korisnika kaže da nove tehnologije otežavaju održavanje vještina u skladu s najnovijim postignućima. Istovremeno, 46 posto korisnika kaže da im internet omogućava učenje, ali i zaboravljaju brže nego ikad.

4. Društveno slanje poruka

Društveni mediji su zasićeni tradicionalnim slanjem jednostranih poruka. Međutim, pola korisnika smatra da će UI biti korisna za provjeru vjerodostojnosti objava na društvenim mrežama.

5. Inteligentni oglasi

Oglasi bi mogli postati isuviše pametni. Više od pola korisnika proširene ili virtualne stvarnosti misli da će oglasi postati toliko realistični da će na kraju zamijeniti same proizvode.

6. Komunikacija koja plaši

Oko 50 posto ispitanih misli da bi ih preplašilo ako ne bi mogli razlikovati čovjeka od mašine. Također, 40 posto bi uplašilo ako bi pametni telefon reagirao na njihovo raspoloženje.

7. Društvo dokolice

Oko 32 posto studenata i zaposlenih ne smatraju da im je posao potreban za smisao života. Pored toga, 40 posto ispitanih bi željelo robota, koji radi i zarađuje za njih i omogućava im slobodno vrijeme.

8. Vaša fotografija postaje soba

Zamislite da možete ušetati u fotografiju i oživjeti sjećanje. A 3 od 4 ispitanika vjeruje da će u narednih pet godina virtualnu stvarnost koristiti za šetnju po fotografijama, koje su snimili pametnim telefonom.

9. Promet u zraku

Gradske ulice mogu biti zagušene prometom, ali nebo ostaje slobodno. Stoga 39 posto ispitanih misli da njihov grad treba imati prometni sistem namijenjen dronovima i letećim vozilima. Međutim, gotovo isto toliko ispitanih brine da bi im dron mogao pasti na glavu.

10. Ispunjena budućnost

Povezani svijet će zahtijevati mobilnu snagu. Više od 80 posto ispitanih misli da će u narednih 5 godina postojati dugotrajne baterije i da više neće morati brinuti o punjenju.

Podijeli

Odgovori

Top