Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

10 tehnološki motiviranih sila koje će oblikovati financijske usluge u 2020.

Sektor financijskih usluga u posljednjih je nekoliko godina prošao kroz nekoliko dramatičnih promjena predvođenih tehnologijom. Dok „startupi“ za razvoj financijskih tehnologija polako prodiru na afirmirana tržišta, mnogi izvršni direktori zahtijevaju od svojih IT odjela da povećaju svoju učinkovitost i omoguće inovacije uz istovremeno smanjenje troškova i daljnje pružanje podrške za naslijeđene sustave.

To se dodatno potvrđuje u PwC-ovom novom izvješću Financial Services Technology 2020 and Beyond: Embracing distruption u kojem se opisuju realni učinci deset tehnoloških novina na sektor i one koji ih moraju nadzirati i boriti se s njima.

Julien Corbe, globalni voditelj tehnoloških usluga u  financijskom sektoru, rekao je:

„Osobe koje su u samom središtu financijskih institucija znaju da ne postoji jednostavan način za prihvaćanje tog nikad prije viđenog poremećaja. Rješenja u javnom oblaku već su dovoljno sigurna i pouzdana da nadmaše interna rješenja. Uskoro će se pokazati da bi Blockchain mogao imati isti utjecaj na budućnost bankarstva kao što je internet imao na trgovine. Imate dojam da se odmah iza ugla kriju bankarski centri u kojima će osobne bankare zamijeniti sofisticirani roboti.”

Izvršni direktori IT odjela i ostali izvršni rukovoditelji moraju imati sposobnost brzog stvaranja inovacija kada se tehnologije, konkurenti i tržišta promijene, ali i dostupne stručnjake da bi to mogli učiniti. Stoga je ključno da oni mogu utvrditi neposredne prijetnje i prilike koje će utjecati na njihov poslovni model, pristup ljudskim resursima, sposobnost stvaranja inovacija i sposobnost njihova provođenja.

Deset tehnoloških sila, šest prioriteta

U PwC-ovom se izvješću iz te perspektive popisuje deset najvažnijih tehnološki motiviranih sila koje će utjecati na konkurentnost u sektoru financijskih usluga do 2020. i šest prioriteta od kojih bi financijske institucije mogle imati koristi.

Deset važnih tehnoloških sila:

 1. Financijske tehnologije će utjecati na stvaranje novih poslovnih modela.
 2. Ekonomija dijeljenja prodrijet će u sve dijelove financijskog sustava.
 3. Blockchain će uzdrmati cijeli sektor.
 4. Digitalne tehnologije postat će općeprihvaćene.
 5. Prikupljanje informacija o kupcima (eng. „customer intelligence“) postat će najvažniji aspekt predviđanja rasta prihoda i profitabilnosti.
 6. Napredak u robotici i umjetnoj inteligenciji pokrenut će val ponovnog pokretanja domaće proizvodnje (eng. re-shoring) i lokalizacije.
 7. Javni oblak postat će prevladavajući infrastrukturni model.
 8. Kibernetička sigurnost bit će jedan od glavnih rizika s kojim će se financijske institucije suočiti.
 9. Azija će se afirmirati kao ključni centar tehnološki motiviranih inovacija.
 10. Tehnologiji će pribjeći i regulatorna tijela.

Šest prioriteta za 2020.:

 1. Ažuriranje poslovnog modela IT-ja radi pripreme za „novu stvarnost”
 2. Smanjivanje troškova pojednostavljivanjem naslijeđenih sustava, unapređivanjem softvera kao usluge (SaaS) izvan oblaka i uvođenjem robotike/umjetne inteligencije
 3. Izgradnja tehnoloških sposobnosti radi prikupljanja dodatnih informacija o potrebama kupaca
 4. Priprema arhitekture za povezivanje na bilo što i bilo kad
 5. Sve veća pozornost usmjerena na kibernetičku sigurnost
 6. Osiguravanje pristupa talentima i vještinama potrebnima za provedbu i uspjeh

Julien Courbe dodao je:

„Pružateljima financijskih usluga možda se čini da su ovaj film već gledali. Prioriteti koje navodimo, primjerice ažuriranje poslovnog modela IT-ja i smanjivanje troškova pojednostavljivanjem naslijeđenih sustava, oduvijek su se smatrali stvarima koje treba učiniti. No način i razlog njihova provođenja znatno će se razlikovati od onoga kako su o tome do sada razmišljali. Ono što je funkcioniralo u svijetu klijentskog poslužitelja neće funkcionirati u oblaku. Ono što je uspješno pružalo zaštitu za transakcije bez kartica više neće funkcionirati na Internetu stvari. Nadamo se da će naša perspektiva pomoći s obzirom na to da financijske institucije moraju brzo početi razmišljati o ažuriranju svoje strategije za 2020. i kasnije.”


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.