Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uredsko računalo VS Custom računalo

Posljednjih tjedana iTcro info desk zabilježio je brojne upite o tome koje računalo bi najbolje odgovaralo određenom poslu.

Posljednjih tjedana iTcro info desk zabilježio je brojne upite o tome koje računalo bi najbolje odgovaralo određenom poslu. Bilo je tu raznih kategorija i zanimanja. Od arhitekata, grafičkih škola, dizajnerskih studija pa sve do knjigovodstvenih servisa, turističkih zajednica i mnogih drugih. Neki su znali točno što traže, neki drugi tek su tražili odgovor koji će im pomoći da otkriju što traže.

Kako bi proces odabira računala, pa u konačnici i same kupnje, bio što jednostavniji – donosimo kratki vodič kojim tehničko znanje želimo staviti u vašu korist. Odnosno, informacije koje zvuče surovo tehnički i na prvu zaista nerazumljivo, prevedemo vama razumljivim jezikom. Ili na koji način biste, kupovinom određenog računala, zaista ostvarili prednost u svom poslovanju.

Prije kupovine računala, svaki od nas, pokušava prikupiti što je moguće više informacija. Forum je jedno od prvih mjesta sa kojima se susreću mnogi. No koliko su savjeti koje tamo dobivamo pogođeni, uvelike ovisi i o postavljenom pitanju, te stručnosti osobe koja odgovara.

Zahtjevne računalne aplikacije trebaju jače, specijalizirano računalo

Iz raznih izvora, najčešće možete saznati kako jače računalo podrazumijeva jak procesor i jaku grafičku karticu sa puno memorije. Točno i netočno. Ovisno iz koje perspektive promatrate. Za potrebe ovog teksta držimo se računala koje želite koristiti u profesionalne svrhe – dakle business računalo. Gaming računala ostavljamo za neku drugu priču.

Kakav procesor treba jedan arhitekt ili dizajner, ovisi uvelike o aplikacijama koje će u svom radu koristiti. Naravno da je i7 procesor bolji od i5 procesora. Ali Xenon procesor koji je karakterističan za radne stanice daleko je bliži PRO varijantama. To znači da je xenon radna stanica napravljena upravo za business potrebe. No kao takva, često je zapostavljena u mnogim forumskim raspravama. PRO rješenja trenutno se nalaze ispod radara dežurnih savjetnika pa tako i potencijalnih kupaca takvih računala.

Da ne duljimo, ukoliko se bavite projektiranjem, 3D modeliranjem i renderiranjem, te aplikacijama poput AutoCAD-a, Atlantis-a, 3DMAX-a, Picase i sličnih, vama je više nego potrebno računalo sa Xenon procesorom. Više o ovome možete pročitati ovdje.

Bitan element računala koje se koristi za zahtjevne poslove jest jaka grafička kartica. Memorija, koju mnogi često poistovjećuju sa jačinom i tome pridaju veliko značenje zapravo i nije toliko bitna. I u ovom slučaju postoje PRO grafičke kartice koje su osmišljene za rad sa vrlo zahtjevnim aplikacijama. Sljedeći put, kada budete imali na umu jačinu grafičke kartice u business smislu, preporučamo da tražite one sa oznakom Quadro ili Firepro. Jest da su skuplje, no svaka uložena kuna sačuvat će živce prilikom izrade zahtjevnih vizualnih projekata. Zadnje što želite jest da vam se računalo “smrzava” svako malo.

Uredsko računalo je idealno za poslove klasične administracije

Knjigovodstveni servisi, auto-škole i škole, domovi zdravlja te slične javne ustanove kao i tvrtke podjednakih djelatnosti, samo su dio klijenata koji koriste uredsko računalo i uživaju u njegovim prednostima.

Poslovi za koje odlično možete koristiti uredsko računalo su:

 • vođenje baza korisnika ili usluga,
 • kontakt sa partnerima i dobavljačima,
 • pripremanje materijala za sastanke,
 • izrada ugovora i ponuda,
 • planiranje i upravljanje zalihama,
 • analize i vođenje statistika,
 • izrada prezentacija,
 • upravljanje kalendarom sastanaka,
 • komunikacija putem e-maila,
 • pretraživanje interneta
 • programi poput Synessis te Phanteon i slični

U ovom slučaju, uredsko računalo treba zadovoljiti uvjet solidne veličine diska te veći prostor za pohranu memorije. Grafička kartica gotovo da je nebitna varijabla a i jačina procesora može biti uobičajena. Dakle, kada kupujete uredsko računalo, vodite se pravilom da tvrdi disk ima oznaku između 160 i 250 GB HDD. Sve više od toga svakako će vam dobro doći, no o tome će ovisiti i cijena.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.